ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ

 
Άντζελα Δημητρίου, λαϊκιά τραγουδίστρια, κάποτε αγαπημένη της μεγαλοαστικής τάξης και των κοσμικών που την έβρισκαν στα μπουζούκια της παραλιακής. Η ''λαίδη''. Που κολλάει αυτό; Τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ερμηνευτή των πολιτικοποιημένων και επαναστατικών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη τον αποκαλούσαν... σερ Μπιθί.
Μεγάλη και πολύ πετυχημένη η προσωπική πορεία στο τραγούδι και στη νύχτα της κυρίας Αγγελικής Κιουρτσάκη από το Περιστέρι, η οποία από τα 14 της πρωτοανέβηκε στην πίστα, με το όνομα Άντζελα Δημητρίου. Από φτωχή οικογένεια, δεν τελειωσε το σχολείο, δεν ''μορφώθηκε'' κι έγινε εύκολα... θύμα των μμε. Άρχισαν να καταγράφουν τις κοτσάνες της, αντί πλησιάζοντας τη ζωή της να βάλουν στη σέντρα αυτό που λέγεται ρεμπέτικο, γλετζέδικο, λαϊκό και στην παρακμιακή του εκδοχή τραγούδι.    
«Φυσικά και κάνω λάθη. Κανείς δεν είναι άσφαλτος...» είχε πει η  Άντζελα Δημητρίου. Δικό της κι αυτό: «Δεν μπορεί κανείς να μου αφαιρέσει το λάδι μου εμένα. Το ελληνικό λάδι. Δεν γουστάρω να αγοράσω εγχώριο. Δεν θα πάρω το εγχώριο κρέας, θέλω να πάρω το ελληνικό, το δικό μας, από το χωριό μου».  Επόμενο να προκύπτουν οι γκάφες διάσημων όταν τους ζητάνε τη γνώμη τους επί παντός επιστητού μόνο διότι είναι... γνωστοί. Αυτό δεν μειώνει τους επώνυμους τόσο, όσο τα μμε που δίνουν γήπεδο σε ακατάλληλα πρόσωπα, όχι ειδικευμένα, να λένε την... απόψη  τους σε κοινωνικά θέματα αιχμής. 
Εκφράζει κοινωνία, την ελληνική κοινωνία η  Άντζελα Δημητρίου, η οποία γεννήθηκε το 1954, σα σήμερα 14 Αυγούστου. Χιλιάδες γυναίκες, ακόμα και νεώτερες της, αλλά και άνδρες, χωρίς να κατέχουν ένα αντικείμενο, αν τους έβγαζαν στο γυαλί, θα μιλούσαν με αφέλεια και... σιγουριά.   
Παραμονές Πάσχα του 2016 έγινε ο χαμός επειδή η  Άντζελα Δημητρίου σε τηλεοπτικό σπότ για τη διαφήμιση λαμπάδας, έλεγε ''Κτύπα σαν άνδρας... ''. Το σποτ θεωρήθηκε... αντιφεμινιστικό! Ότι παροτρύνει τη... βία ενάντια των γυναικών και αποσύρθηκε μετά το θόρυβο που κάποιοι προκάλεσαν. Φαιδρότητες. Και η κοινωνική αντίδραση και το σενάριο του σποτ, όπου παρατημένη λες γκόμενα η τραφουδίστρια προτείνει... πασχαλιάτικο αυγό στον παίδαρο στον οποίον λέει; ''Κτύπα σαν άνδρας... ''.

Δεκαεπτά, αριθμός 17, διαδόχούς του είχε ονοματίσει ο μακαρίτης Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Μανία κι αυτή κάποτε στην Ελλάδα. Τα δημοσιογραφάκια να ρωτάνε τον σερ Μπίθι ποιος, κατά τη γνώμη του, είναι ο επόμενος Μπιθικώτσης. Κι αυτός δεν χαλούσε χατήρια. Κάθε τόσο ο Μπιθικώτσης έχριζε έναν άλλον “Μπιθικώτση”, τον ''νέο Μπιθικώτση”. Μην αναφέρουμε ονόματα τραγουδιστών, διότι θα αδικήσουμε κάποιους από τους διαδόχους και τον ίδιον τον κανονικό Μπιθικώτση.

“Δεν είναι η Πάολα, η νέα Δημητρίου...” είπε η ίδια η Δημητρίου, η οποία πρόσθεσε ότι “Μία είναι η Δημητρίου, εγώ...”. 

Διαβαστε ακομα:

ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ… ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ