Ελληνες ηθοποιοι τα παλια χρονια

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Παλιές φωτογραφίες και μικρές ιστορίες γύρω από αγαπημένους μας ηθοποιούς και κάποιες επίσης πολύ αγαπημένες ταινίες. Πάντα μου αρέσει να ξεφυλλίζω άλμπουμ με τέτοιες φωτογραφίες και πάντα τρελαίνομαι να διαβάζω λεπτομέρειες και παραλειπόμενα.

 Για να δούμε τι μάζεψα σήμερα

 Το 1960 και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς ανάμεσα στις ταινίες που βραβεύτηκαν ήταν και η περίφημη “Μανταλένα” του Ντίνου Δημόπουλου. Η συγκεκριμένη ταινία, γυρισμένη στην Αντίπαρο, απέσπασε το βραβείο σεναρίου (Γιώργος Ρούσσος), το βραβείο καλύτερου Β’ ανδρικού ρόλου (Παντελής Ζερβός) και του Α’ γυναικείου ρόλου η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία μάλιστα παρέλαβε το βραβείο της από τα χέρια της Κατίνας Παξινού που ήταν στην κριτική επιτροπή.

 Ο Αλέξης Μινωτής (1900-1990) και η Κατίνα Παξινού (1900-1973) εμφανίστηκαν στο Ελληνικό Θέατρο την εποχή που μεσουρανούσαν ονόματα όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη και ο Αιμίλιος Βεάκης. Το Εθνικό θέατρο τους συμπεριέλαβε στο δυναμικό του το 1932, τότε που εγκαινίαζε τη δεύτερη περίοδο της λειτουργίας του. Έπαιξαν μεγάλους ρόλους στις πρώτες παραστάσεις αρχαίου δράματος, με τις οποίες επαναλειτούργησε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στους νεότερους χρόνους. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ΄30 είχαν αρχίσει να κατακτούν το κοινό εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας, με αποκορύφωμα το Oscar της Κατίνας Παξινού για το ρόλο της στην ταινία “Για ποιόν χτυπά η καμπάνα”. Ο Μινωτής είχε επίσης παγκόσμια αναγνώριση ως σκηνοθέτης, και τον καλούσαν ξένοι θεατρικοί οργανισμοί, ακόμα και όπερες, για να συνεργαστεί στις παραγωγές τους.

 Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στις 3 πρώτες του ταινίες έπαιξε με την Γεωργία Βασιλειάδου. Το 1955 στον “Αγαπητικό της Βοσκοπούλας” και το 1957 στην “Θεία απ’ το Σικάγο”, όταν η Βασιλειάδου με τα τεχνάσματα της ρίχνει στην αγκαλιά του την τρίτη ανιψιά της Μαρία. Kαι η τρίτη ταινία ήταν το 1958 και λεγόταν “Η κυρά μας η μαμή” του Αλέκου Σακελλάριου. Σας υπενθυμίζω πως ο Σακελλάριος ήταν ο άνθρωπος που την ανακάλυψε και της έδωσε την ευκαιρία να κάνει κινηματογραφική καριέρα. Η πρώτη της συμμετοχή σε ταινία ήταν σε ηλικία…

Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr