ΑΡΚΕΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑ 29 ΧΡΟΝΙΑ

 
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, 30 Νοεμβρίου σα σήμερα, σε κάποια γωνιά της πρώτης σελίδας ο αναγνώστης σε μονόστηλο διάβαζε ότι η φυλλαδα πρόσθεσε ένα ακόμα χρόνο ζωής. Ο ''ΦΙΛΑΘΛΟΣ'' πρωτοκυκλοφόρησε ημέρα Τρίτη 30 Νοεμβρίου το 1982 και πέρασε στην Ιστορία μετά από 29 χρόνια ζωής. Τελευταίο φύλλο στις 11 Οκτωβρίου 2011.
Μέχρι εκεί ήταν. Και πολύ ήταν...  Τελείωσε ο ''ΦΙΛΑΘΛΟΣ'' διότι δεν είχε πια θέση στο χώρο. Στην κοινωνία της πλάκας. Της φτήνιας. Της απάτης. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η φυλλάδα ήταν δημοσιογραφία και, γαι να κάνουμε ταμείο, όπως έγραφε ο αποδυτηριάκιας, ποτέ δεν το έπαιξε σταυροφορία. Για τον ''ΦΙΛΑΘΛΟ'' είναι σκέτη γραφικότητα να παρασταίνει κάποιος τον αγωνιστή, τον μεταρρυθμιστή, τον επαναστάτη.
Με τη δύναμη των καιρών είναι ουτοπία να τα βάζεις. Το τρακτέρ θα σε πατήσει και εσένα και τα παραμυθένια σου, τα αγύρτικα λάβαρα. 
Μια πατσαβούρα ήταν ο ''ΦΙΛΑΘΛΟΣ'', κακοφτιαγμένη και κακοτυπωμένη εφημερίδα, την έπιανες και λερωνόσουν, το φτηνό μελάνι έμενε στα δάκτυλα του αναγνώστη. Κι όμως αυτή η φυλλάδα κάθε πρωί μεγάλωνε και ψήλωνε τουλάχιστον ένα πόντο τον αγοραστή της. Αυτόν που την διάβαζε και πεινασμένος έπαιρνε, και ρουφούσε πνευματική τροφή χρήσιμη σε κάθε ψαγμένο.
Στην εικόνα το πρωτοσέλιδο του ''ΦΙΛΑΘΛΟΥ'' στις 30 Νοεμβρίου 1982, πρώτη ημέρα που κρεμάστηκε στα μανταλάκια του περίπτερου.
Διαβαστε ακομα:

ΟΣΟ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΙΑ