ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΕΟΣ ΑΛΟΓΟΥ

 
Το άλογο είναι κάτι περισσότερο από ζώο σε κάποιες χώρες που μόλις μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαν βγει από τα αποδυτήρια. Ούτε τους ξέραμε, ούτε μας ξέρανε. Ο κόσμος στη δύση πορευόταν και το τελευταίο ήταν να ενδιαφερθεί για οτιδήποτε σχετικά με την καθημερινότητα των ιθαγενών σε κάτι Κιργιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και σία.

Σ' αυτές τις χώρες, λοιπόν, σ' αυτούς τους τόπους το άλογο έχει ρόλο κυρίαρχο. Θέση δεσπόζουσα. Είναι μέσο μεταφοράς. Εργαλείο αγροτικών καλλιεργειών. Είναι παιχνίδι και αθλητισμός ειδικά στο Κιργιστάν, αυτή την πεντάμορφη χώρα. Κι έρχεται ένας γελοίος Σκωτσέζος και λέει μια μαλακία και παραλίγο να προκαλέσει χοντρή ζημιά στο κράτος.

«Τσουκ-τσουκ» αποκαλείται μια παραδοσιακή συνταγή στο Κιργιστάν, ένα λουκάνικο τεράστιο, από κρέας αλόγου, μαγειρεμένο σε ρολό και «δένει» σε κύκλο. Ο εν λόγω φελλός από την Σκωτία εργάζεται στο μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της Κεντρικής Ασίας, κι αυτό είναι στο Κιργιστάν. Και έγραψε στο facebook ένα σχόλιο ειρωνευτικό για το τσουκ-τσουκ, και το παρομοίωσε με πέος αλόγου. ''Ρε, τους βλάχους, τους ταίζουν με ψωλές αλόγων''. Κάτι τέτοιο.

 Έτοιμο είχαν να τον χώσουν φυλακή τον Σκωτσέζο και πολύ καλά θα του έκαναν. Πρώτα γιατί έθιξε τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού, μετά επειδή προκάλεσε απεργία στο ορυχείο, τα έσοδα του οποίου αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του Κιργιστάν.

Ναι στην ελευθερία, ναι στη δημοκρατία, όμως όχι στο όνομα της όποιας κοινωνικής κατάκτησης ο κάθε πίτουρας να μη σέβεται τίποτα. Να αμολάει την κάθε μπούρδα, να σαχλαμαρίζει, να μην αφήνει όσιο και ιερό.

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΚΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ