ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

 
Πριν από 80 χρόνια δημοσιεύτηκε στο «Βήμα», με την υπογραφή του συνεργάτη της εφημερίδος Δ.Σ.Δέβαρη. Το διαβάζει όποιος είναι λάτρης του ρετρό και θέλει να πάρει μια γεύση γνωριμίας από την Αθήνα του μεσοπολέμου:

Και ο διά πρώτην φοράν επισκεπτόμενος τα Κάτω Πατήσια υποπτεύεται την λαβυρινθώδη κατάστασιν της συνοικίας από απόψεως ρυμοτομίας πριν κατεβή από το λεωφορείον. Ταξειδεύετε επί μίας σπουδαίας αρτηρίας της πρωτευούσης, της οδού Αχαρνών και όμως το λεωφορείον δεν μπορεί να συνεχίση μέχρι του τέρματος. Ή οδός φράσσεται εις το περιβόλι του κ. Φλεριανού και διά τούτο κάθε σχήμα είνε υποχρεωμένο να κάμνη διαφόρους λοξοδρομίας όπως φθάση εις το τέρμα.

Η συνοικία Κάτω Πατήσια είνε το βορειοδυτικόν τμήμα των Πατησίων και το πλησιέστερον προς το κέντρον της πρωτευούσης, ορίζεται δε από την οδόν Ιακωβάτων μέχρι της οδού Πατησίων και δια της οδού Αγίου Μελετίου μέχρι της οδού Λιοσίων. Περιλαμβάνει πέντε, ίσως και πλέον, χιλιάδας οικογενείας και είνε συνοικία με εξοχικήν φυσιογνωμίαν. Την εντύπωσιν ενισχύουν εκτός του καθαρού αέρα, που προστατεύει την υγείαν των κατοίκων οι δρόμοι που είνε, τουλάχιστον οι περισσότεροι, χωριάτικοι, πρωτόγονοι, σκόλιοι, αλλού φρασσόμενοι από ένα σπίτι, αλλού απότομοι, το γύρω πράσινον που την πλαισιώνει εις τα περισσότερα μέρη της, το πλήθος των κήπων και μικρών περιβολιών των περισσότερων σπιτιών.

Οι περισσότεροι κάτοικοι είνε εργατικοί, αλλά, παρά την γενικήν κρίσιν, ο κόσμος δεν υποφέρει. Προς τα ανατολικά της οδού Αχαρνών, από της οδού Ευγενίου Καραβία μέχρι της οδού Αγίου Μελετίου τα σπίτια είνε τα περισσότερα αρκετά καλά και περιποιημένα και τούτο διότι το τμήμα τούτο περιλαμβάνεται εντός του σχεδίου της πόλεως. Το κάτω μέρος, δηλαδή τα δυτικά της οδού Αχαρνών και συγκεκριμένως το τετράγωνον το περιλαμβανόμενον μεταξύ των οδών Ρόδου- Ιακωβάτων- Αχαρνών- Λιοσίων, με 3.000 σπίτια, δηλαδή 15.000 κάτοικοι είνε εκτός σχεδίου.

Διαβαστε ακομα:

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ