Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ

 

Πολλοί Έλληνες όταν πληροφορήθηκαν την απόπειρα δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη ένοιωσαν ένα είδος ορφάνιας. Πολύ περισσότερο όταν τελικά υπέκυψε ο λεβέντης, ο
πρωταθλητής, ο βαλκανιονίκης και συνάμα ο φιλάνθρωπος ιατρός. Το κενό που ένοιωσαν το γέμιζε η αίσθηση ότι ζούνε σ' ένα κράτος όπου έχουν εξουσία και οι παρακρατικοί. Οι ικανοί για όλα. Ένα παρακράτος δημόσιων λειτουργών, αστυνομικών, δικαστικών, στρατιωτικών και βέβαια πολιτικών. Καθάρματα, εμέσματα, πρώην δοσίλογοι, εγκληματίες. 

Προγραμματισμένη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινάει από το ξενοδοχείο να καλύψει μια απόσταση 80 μέτρων μέχρι το χώρο της εκδήλωσης. Καταγγέλλει σχέδιο δολοφονίας του.

Οργανωμένη επιχείρηση “εθνικοφρόνων” εν γνώσει της Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης. Σε δρόμους, μάλιστα από τους μπάτσους αποκλεισμένους λόγω της παρουσίας του αριστερού, του “σεσημασμένου” ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Ξεπετάχτηκε ένα τρίκυκλο και ο “πατριώτης” Εμμανουηλίδης κτύπησε στο κεφάλι με λοστό τον βουλευτή της ΕΔΑ. Το παλληκάρι πέφτει στην άσφαλτο. Λίμνη αίματος. Συνέβη 22 Μαϊου, σα σήμερα, το 1963. Ο 51χρονος υφηγητής της μαιευτικής κατέληξε μετά από πέντε ημέρες στην εντατική.

Επί κυβέρνησης Καραμανλή έγινε το φονικό που το εκμεταλλεύθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου και κέρδισε τις εκλογές. Μία Ελλάδα σχεδόν 20 χρόνια μετά τον πόλεμο βρισκόταν σε κατάσταση εμφυλιοπολεμική. Η φάση ολοκληρώθηκε με τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε βιβλίο και με τίτλο «Ζει» ο Κώστας Γαβράς έφτιαξε την ταινία για το αγροτόπαιδο από την Καρακίτσα Αρκαδίας, ένα από τα 18 παιδιά της οικογένειάς του. Για πολλά χρόνια ήταν ακατάρριπτο το πανελλήνιο ρεκόρ 7μ.37 στο μήκος που ο βαλκανιονίκης και γυναικολόγος Γρηγόρης Λαμπράκης έκανε στους ολυμπιακούς αγώνες του 1936, στο Βερολίνο.

Διαβάστε ακόμα:

Ο σατανικός ακαδημαϊκός του παρασκηνίου