ΤΙΓΡΗΣ! ΤΙΓΡΗΣ! ΤΙΓΡΗΣ!

 

Ο Ισορόκου Γιαμαμότο, αρχιναύαρχος διοικητής του ιαπωνικού στόλου, είχε υπηρετήσει πριν 20 χρόνια στην Ουώσιγκτον, ως ναυτικός ακόλουθος. Ήταν και πολύ γιαπωνέζος, ήξερε και τι σόι είναι οι Αμερικάνοι, και ήταν υπέρ του ολοκληρωτικού κτυπήματος. Μόνον με μια χοντρή ζημιά, θαρρούσε, θα παρέμεναν οι ΗΠΑ έξω από τον πόλεμο ή θα το συζητούσαν το πράμα στις διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία.

Στις 26 Νοεμβρίου 1941 ο Γιαμαμότο μέσω θαλάσσιας οδού από βορρά που δεν χρησιμοποιείται(!) στέλνει εναντίον της Χαβάης υπό τον ναύαρχο Τσουίτσι Ναγκούμο μια μοίρα με 6 αεροπλανοφόρα κι άλλα βοηθητικά σκάφη. Την άλλη μέρα, όπως αναμενόταν, διακόπτονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Ιαπωνίας με τον βασικό τους προμηθευτή στα καύσιμα, τις ΗΠΑ.

Σα σήμερα 7 Δεκεμβρίου, το 1941, ο ιαπωνικός στόλος βρίσκεται 400 χιλιόμετρα βόρεια από το Περλ Χάρμπορ. Ο Ναγκούμο με νεύμα δίνει την πρώτη εντολή, 183 αεροπλάνα σηκώνονται στον ουρανό. Ο σμήναρχος του πρώτου κύματος πλησίασε στο αμερικανικό λιμάνι και το βρίσκει σε απόλυτη... ακινησία. Ιδανικός αιφνιδιασμός. Δίνει το κωδικοποιημένο σύνθημα “Τόρα, Τόρα, Τόρα” δηλαδή Τίγρης, Τίγρης, Τίγρης, ότι δεν υπάρχει αντίσταση από τον εχθρό. Σε λιγώτερη από μια ώρα ένα δεύτερο κύμα από 170 γιαπωνέζικα αεροπλάνα.

Δυο ώρες κράτησε το σφυροκόπημα με τορπίλες και μπόμπες. Καταιγισμός πυρ στην αμερικάνικη βάση. Με μόλις 28 αεροπλάνα απώλειες οι Ιάπωνες επιστρέφουν στα αεροπλανοφόρα τους, αφού κατέστρεψαν, αφού βύθισαν αμερικανικά πολεμικά παπόρια, συν 247 αεροπλάνα, που δεν πρόλαβαν να απογειωθούν και σκότωσαν 2.300 Αμερικάνους. Η μεγαλύτερη ήττα του αμερικανικού ναυτικού στην Ιστορία.

Μια ημέρα μετά την αιφνιδιαστική καταστροφή του στόλου τους στον Ειρηνικό οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στην Ιαπωνία. Ο πρόεδρος της μεγάλης χώρας Φράγκλιν Ρούζβελτ χαρακτήρισε “ημέρα ντροπής” το Περλ Χάρμπορ, ένα γεγονός που έχει τροφοδοτήσει θεωρίες συνωμοσίας. Ότι οι Αμερικανοί ήξεραν τι θα συμβεί και το άφησαν να εξελιχθεί, για να βρουν την αφορμή να μπουν στον πόλεμο. Ότι ο Τσώρτσιλ είχε ενημερώσει τους Αμερικανούς για το τι είχαν σχεδιάσει οι σύμμαχοι του Χίτλερ, αλλά αυτοί είχαν τους... λόγους τους να μην αντιδράσουν προληπτικά. Θεωρίες συνωμοσίας Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Διαβάστε ακόμα:

Δείξε τα οπίσθιά σου στον κόσμο