ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΝΤΟΣΤΟΥΠΗΔΩΝ

 

Η «Ματωμένη Κυριακή» της Ρωσίας, το 1905, στον πρώτο μεγάλο πόλεμο του προηγούμενου αιώνα. Αναφέρουμε πρώτα χρονολογία, να διευκολύνει τη σκέψη σε κάθε είδους συμπέρασμα. Και μετά ποιοι ήταν οι αντίπαλοι, η δαρμένη Ρωσία και η νικήτρια Ιαπωνία, σε γήπεδο, σε έδαφος της σημερινής Κίνας. Στο λιμάνι Πορτ Άρθουρ έγινε μια κλασική πολεμική αναμέτρηση, που έληξε σα σήμερα, 2 Ιανουαρίου, πριν από 112 χρόνια και οι σχιστομάτηδες έστειλαν το μήνυμα σ' όλον τον πλανήτη. Είμαστε κι εμείς εδώ, κοντοστούπηδες αλλά με ανάστημα παίκτη που έχει υψηλές απαιτήσεις και εκτός έδρας.

Ο στρατός του γιαπωνέζου αυτοκράτορα Μουτσιχίτο ταπείνωσε τους Ρώσους του τσάρου Νικόλαου Β' και, τελικά, το Πορτ Άρθουρ έδωσε το πρώτο γερό κτύπημα στη ρωσική αυτοκρατορία. Αρχές Μαίου 1905 οι σαμουράι, αφού έχουν ξεπατώσει το ρωσικό ναυτικό, πατάνε το Πορτ Άρθουρ με πέντε μεραρχίες πεζικού και σε τρεις εβδομάδες υποχρεώνουν τους Ρώσους να αποσυρθούν και να στήσουν κατενάτσιο μακριά από το λιμάνι.

Τον Ιούνιο του 1905 το συσίτιο στο θωρηκτό Ποτέμκιν έχει σάπιο κρέας. Στασιάζουν οι ναύτες και ρίχνουν στη θάλασσα τους αξιωματικούς. Ένας σημαιοφόρος αναλαμβάνει κυβερνήτης στο ιστορικό παπόρι και τραβάει με το λάβαρο της επανάστασης στην Οδησσό, όπου εκεί ο κόσμος ξεσηκώνεται, με γενική απεργία, κατά του τσάρου.

Τι γίνεται στο μέτωπο, όμως. Οι γιαπωνέζοι δεν κρατιούνται. Βαράνε δυνατά από ξηράς και θαλάσσης. Η ανθρωπότητα δεν θα αργήσει να αντιληφθεί ότι ο Ιάπωνας κι όχι ο Γερμανός είναι ο πιο μιλιταριστής λαός. Η έννοια ''μιλιταριστής'' είναι περισσότερο πνευματικού χαρακτήρα και δεν αφορά απαραίτητα στρατιωτικές αρετές.

Η νίκη στο Πορτ Άρθουρ ανέβασε στα ύψη την Ιαπωνία, ήταν πια στη ζυγαριά μια αληθινά παγκόσμια δύναμη. Έπρεπε να περάσουν 40 χρόνια, να πέσουν οι δύο ατομικές μπόμπες από τις ΗΠΑ για να της φύγει ο τσαμπουκάς της Ιαπωνίας, η οποία είχε ήδη προκαλέσει και με την καταστροφή του αμερικανικού στόλου στο Περλ Χάρμπορ, το 1941.

Η μεγάλη νίκη της Ιαπωνίας στο Πορτ Άρθουρ που τσάκισε τον τσαρικό στόλο του Ειρηνικού Ωκεανού είχε συνέχεια. Οι γιαπωνέζοι κατέλαβαν την Κορέα και κομμάτια της Κίνας. Επειδή στο έδαφος τους δεν διαθέτουν φυσικούς πόρους και αναζητούν πρώτες ύλες εκτός Ιαπωνίας.

Πρώτη κίνηση της Ιαπωνίας, το 1894, να πάρει τον έλεγχο του στρατηγικού λιμανιού Πορτ Άρθουρ από τον προαιώνιο μισητό εχθρό, την Κίνα. Κερδίζει τον πόλεμο αλλά οι Κινέζοι ξεβρακώνονται στους Ρώσους που θέλουν αυτοί το Πορτ Άρθουρ για πάρτη τους και γι' αυτό έχουν προγραμματίσει σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το λιμάνι. “Κερδίσατε τον πόλεμο, αλλά παραδώστε τα κεκτημένα” λένε στην Ιαπωνία οι Ευρωπαίοι που μπαίνουν στο παιχνίδι, επειδή θέλουν να περιορίσουν τον κίτρινο πυρετό των σαμουράι.

Μετά από 10 χρόνια, Φεβρουάριος 1904, γίνεται το Έλα να δεις. Μια ναυμαχία, που όπως είπαμε είναι η πρώτη μεγάλη πολεμική σύγκρουσή του 20ου αιώνα. Αιφνιδιαστική επίθεση αλά Περλ Χάρμπορ(!) του γιαπωνέζικου στόλου στον αγκυροβολημένο στο Πορτ Άρθουρ ρωσικό στόλο. Συντριβή.

Οι Ρώσοι γνωρίζουν νέα ήττα και στην ξηρά και ξανά μανά εκτός Πορτ Άρθουρ στήνουν αμυντικές γραμμές. Τον Ιούνιο 80.000 Ιάπωνες πολιορκούν την πόλη που υπερασπίζονται 45.000 Ρώσοι. Σφαγή. Πόλεμος χαρακωμάτων και τα κανόνια να μη σταματάνε να βαράνε. Τελικά, στις 2 Ιανουαρίου το 1905 οι Ιάπωνες νίκησαν, αφήνοντας τους μισούς φαντάρους τους νεκρούς.

Διαβάστε ακόμα:

Ζούσε για τον καθρέπτη, άφοβη στο θάνατο