Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΥΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ

 

Γιατί να τον κατηγορήσω τον τσάρο της Ρωσίας, όταν τρία χρόνια αφού έχει ξεκινήσει η Επανάσταση του 1821, αυτός προτείνει η Ελλάδα να χωριστεί σε τρία κομμάτια, σε τρεις ηγεμονίες αυτοδιοικούμενες, όμως υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου. Εγώ θέλω ελεύθερη την Ελλάδα, όχι έτσι όπως πρότεινε ο Αλέξανδρος Α', όμως δεν τον σχολιάζω!. Όπως δεν θα τον ευχαριστούσα αν πρότεινε για τη λύση του “Ελληνικού προβλήματος” την πλήρη ανεξαρτησία της πατρίδος μου.

Ο τσάρος και ο κάθε ξένος κυττάει τα συμφέροντά του. Ακόμα κι αν η παρέμβασή του με το περιβόητο υπόμνημα του ρωσικού στέμματος στις 9 Ιανουαρίου, σα σήμερα, το 1824, ήταν απόλυτα υπέρ της Ελλάδος, αυτό θα συνέβαινε διότι εξυπηρετούσε τα τσαρικά συμφέροντα. Να, γιατί ως ελεύθερος πολίτης ούτε θα τον ευχαριστούσα, ούτε θα τον επέκρινα. Εμείς οι Έλληνες του 21ου αιώνα είμαστε τόσο ελεύθεροι για να μην τα περιμένουμε όλα από τους ξένους στα αλισβερίσια μας μαζί τους που έτσι ή, αλλοιώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε;

Η Αγγλία μ' όλο το “επιτελείο” του Μαυροκορδάτου έπαιξε πολύ δυνατά στην Ελλάδα με σημαδεμένη τράπουλα, μέχρι που έστησε εμφύλιο πόλεμο το 1823, κι αν χρειαζόταν θα προκαλούσε κι άλλη εμφύλια διαμάχη το 1824, όπως πράγματι έκανε. Ο δειλός, ο μουνοπανάκιας τσάρος, στην κόντρα του με τα αγγλικά συμφέροντα αλλά και για να μη στεναχωρήσει τον σουλτάνο, έκανε την κίνησή του.

Να, τι πρότεινε η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας: Ήπειρος και Δυτική Στερεά μια ηγεμονία, δεύτερη Θεσσαλία και Αν. Στερεά και τρίτη Μοριάς, Κρήτη και νησιά Αιγαίου. Κι όμως! Το υπόμνημα-τσίρκο αποτέλεσε τη βάση για τις διεθνείς συμφωνίες που ακολούθησαν και έσπασε διπλωματικά την απομόνωση της Ελλάδος. Τελικά, πιο πουτάνα στην αποικιοκρατία η Αγγλία έβαλε για καλά το πόδι της στα Βαλκάνια, παρ' ότι ο χώρος θεωρούνταν φιλορωσικό γήπεδο.

Διαβάστε ακόμα:

Οταν η Ελλάδα άνοιξε τα πόδια στην Αγγλία