ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, τα τείχη των κομμάτων ραγίζουν και έννοιες όπως δεξιός, αριστερός και κεντρώος τείνουν να γίνουν παρελθόν. Μην παραξενευτείτε αν τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ τη δώσουν οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής, καθώς επίσης αν τη νίκη στη ΝΔ τη δώσουν οι μέχρι τις ευρωεκλογές ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ.

Φανερή είναι, πάντως η αδυναμία της ΝΔ να συγκρατήσει ψήφους συγγενικών της κομμάτων που κατευθύνονται στο ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως εκεί να κριθεί και η μάχη. Σύμφωνα με την ALCO, στον Τσίπρα κατευθύνονται το 12% των ψήφων της Χρυσής Αυγής έναντι 14% της ΝΔ, το 24% των ψήφων των ΑΝΕΛ έναντι 11% της ΝΔ, το 16% του ΠΑΣΟΚ έναντι 8% της ΝΔ και το 17% της ΔΗΜΑΡ έναντι 15% της ΝΔ. Αυτό σημαίνει πώς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει όλες τις διαρροές από την Αριστερά και το Κέντρο.

Στο παρελθόν τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Στις εκλογές του 1974 και του 1977, η ΝΔ του Κ. Καραμανλή λεηλάτησε από αριστερά της το κέντρο και από δεξιά της την Εθνική παράταξη. Το 1981 και το 1985, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακατέλαβε το Κέντρο και πήρε πολλές ψήφους από την Αριστερά. Το ίδιο σενάριο παίχτηκε με τη ΝΔ επί Μητσοτάκη και στη συνέχεια με το ΠΑΣΟΚ επί Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη.

Διαβάστε ακόμα:

Να πάρει 80% ο Σύριζα