ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΓΚΑΛΟΠ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Γυναίκα και κάλπη δεν ξέρεις ποτέ τι θα γεννήσουν, έλεγαν οι πολιτικοί στα χρόνια που δεν υπήρχαν δημοσκοπήσεις και υπερηχογραφήματα. Όμως και τότε υπήρχαν τρόποι, ιδιαίτερα στο θέμα της κάλπης, να προβλέψει κανείς τα μελλούμενα.

Ο αείμνηστος Καραμανλής είπε κάποτε ότι οι χωροφύλακες που πήγαιναν στις συγκεντρώσεις, του έδιναν ένα σαφές στίγμα των διαθέσεων του εκλογικού σώματος. Αν κάθονταν κοντά στην εξέδρα, όλα θα πήγαιναν καλά. Αν κάθονταν μακριά, βράστα Χαράλαμπε.

Οι διευθυντές της αστυνομίας ήταν οι πιο εξειδικευμένοι γκαλοπίστες. Οι πληροφορίες από τα αστυνομικά τμήματα για το κλίμα και τις διαθέσεις των εκλογέων ακόμη και συγκεκριμένες κομματικές προτιμήσεις, γίνονταν έκθεση που έφταναν στα ανώτατα κλιμάκια των κυβερνήσεων.

Οι βουλευτές, όμως είχαν πιο ισχυρό δείγμα. Ήταν οι κομματάρχες ανά χωριό και συνοικία. Οι δημοσκόποι αυτοί ήξεραν ανά πάσα στιγμή τις διαθέσεις των εκλογέων. Ακόμη και σε επίπεδο ατόμου.

Τις παλιές εποχές οι οικογένειες ψήφιζαν μαζικά τον ίδιο υποψήφιο και κάθε αλλαγή προτίμησης γινόταν έγκαιρα αντιληπτή. Εξ ου και οι διορθωτικές κινήσεις, διορισμοί, μεταθέσεις και χρηματισμοί τις παραμονές των εκλογών.

Οι πολιτευτές έπρεπε να είχαν λεφτά για να εκλεγούν. Να γιατί πολλοί αναγκάζονταν να πουλήσουν όλη την περιουσία τους για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Υπήρχαν όμως και άλλες ...εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Ήταν οι παπάδες, οι καφετζήδες, οι οδηγοί ταξί, ακόμη και οι γιατροί που ανεξάρτητα από την ειδικότητα τους για πολλούς πελάτες είναι κυρίως ψυχαναλυτές.

Διαβάστε ακόμα:

Το δράμα του ΠΑΣΟΚ σε εικόνες!