ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΣΙΠΡΑ Ο ΠΟΛΙΤIΚΟΣ ΟΡΚΟΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Μια μικρή έκπληξη δοκίμασαν πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του με πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο. Παρότι ήξεραν ότι είναι μη θρησκευόμενος, οι επαφές που είχε αναπτύξει τελευταία με πολλούς εκπροσώπους της Εκκλησίας είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι τουλάχιστον θα τηρούσε τα προσχήματα. Παράδειγμα η επίσκεψη του στον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο κατά την περιοδεία του στη Μεγαλόννησο.

«Ήρθα να πάρω την ευχή σας», είπε στον κ. Ειρηναίο. Εμφανέστατο το άνοιγμα του στην ορθοδοξία και την ημέρα των Θεοφανίων, όταν απελευθέρωσε το «εν είδει περιστεράς» άγιο πνεύμα στο λιμάνι του Πειραιά και στις δηλώσεις του έκανε λόγο για μία σημαντική μέρα για την ορθοδοξία και λαμπρή γιορτή για τον ελληνικό λαό.

Λίγους μήνες νωρίτερα, σε αγιασμό στη Ν. Ιωνία είχε πλησιάσει τόσο πολύ στο σταυρό που κρατούσε ο ιερέας που κάποιοι είπαν ότι τον φίλησε.΄Ομως έκαναν λάθος... Απλώς είχε σκύψει από σεβασμό.

Κάποτε ένας γνωστός του τον κάλεσε να μπουν σε μία εκκλησία για να ανάψουν κερί. Ο πρωθυπουργός το αρνήθηκε. Είμαι μη θρησκευόμενος είπε. Αλλά και να μην ήμουν ποτέ δεν θα άναβα κερί. Δεν θέλω να λέω ψέματα. Δεν έχει νόημα, ιδιαίτερα όταν είναι να ανάψω κερί και μετά να κάνω κακές πράξεις.

Μη θρησκευόμενος, αλλά πολύ φιλικός με τους θρησκευόμενους και τον κλήρο. Ορισμένες φορές δεν ξέρεις αν η στάση αυτή υπαγορεύεται από πολιτική σκοπιμότητα ή αντανακλά τον ανθρώπινο χαρακτήρα του. Οι μοναχοί στο Άγιον Όρος, όπου μετέβη προ καιρού, μπερδεύτηκαν.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν τεθεί επί τάπητος το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Όπως έχει δηλώσει, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός τους με βάση διακριτούς ρόλους, κάτι που θα προκύψει μέσα από διάλογο.

Διαβάστε ακόμα:

Πρώτος με Τσίπρα ο Μαρινάκης!