ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Για ποιο λόγο θα αρπαχτούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα μνημόνια ή για τη Ρωσία; Αυτό θα φανεί την Πέμπτη, μία μέρα πριν από την κρίσιμη πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ που έρχεται την Παρασκευή στην Αθήνα.

Την Πέμπτη λοιπόν η Ε.Ε. αποφασίζει για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και η Ελλάδα θα έχει την πρώτη ευκαιρία να καταθέσει επισήμως την αντίθεση της.

Η απόφαση θα ληφθεί τον επόμενο μήνα. Θα μπορούσε, όμως η χώρα μας να φτάσει μέχρι το βέτο; Αν συμβεί αυτό, θα είναι ένα πολύ ισχυρό ταρακούνημα στην εύθραυστη ευρωπαϊκή ισορροπία όσον αφορά την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Κάτι που θα βαθύνει περισσότερο την αντιπαράθεση με τη Μέρκελ.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απαιτούν ομοφωνία των 28 και ένα βέτο τινάζει στον αέρα όλα τα δυτικοευρωπαϊκά σχέδια Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία υπενθυμίζουν τη δέσμευση του Ρώσου υπουργού Γεωργίας να άρει η χώρα του τα εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, αν η Ελλάδα τα σπάσει με τους Ευρωπαίους, ενώ άλλα επισημαίνουν με νόημα το ποιος χειρίζεται την υπόθεση από ελληνικής πλευράς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς γράφουν, είναι «ένας καθηγητής πολιτικής και πρώην κομμουνιστής, έχει ταχθεί υπέρ στενότερων σχέσεων με την Ρωσία, έχει μιλήσει εναντίον μιας γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και στην δεκαετία του ’80, επαίνεσε την καταστολή της πολωνικής κυβέρνησης του Κινήματος Αλληλεγγύης.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα απρέπεια των ηττημένων!