ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΜΕ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ο Γιερούν Ντάισελμπλουμ ήρθε στην Αθήνα για συζητήσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συνεννόηση του με τα άλλα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαικής Ένωσης.

Πληροφορίες του Αποδυτηριάκια από το Βερολίνο αναφέρουν ότι Μέρκελ και Σόιμπλε πνέουν τα μένεα εναντίον του. Το μεσημέρι των συναντήσεων του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Βαρουφάκη, οι φωνές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ακούγονταν μέχρι το ισόγειο του υπουργείου του. Πάντως, δεν είναι μόνο το θέμα των τύπων που εξόργισε τους Γερμανούς, όσο η ουσία της πρωτοβουλίας του προέδρου του Γιουρογκρούπ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ολλανδός αξιωματούχος έσπευσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, ανοίγοντας αυτός τα χαρτιά του, ενώ κανονικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να πάει στο Βερολίνο ή στο Στρασβούργο για να ενημερώσει για τα σχέδια της.

Η εξέλιξη δυσκολεύει πολύ τα πράγματα, καθώς η Γερμανία που δεν θα ήθελε με τίποτα την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, πρέπει να καταβάλλει διπλή προσπάθεια για να αλλάξει το δυσμενές για την Ελλάδα κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει πρώτα να πείσει τα 70 εκατ. των Γερμανών ότι στρίμωξε τους Έλληνες και μετά να ανοίξει το πουγγί της βοήθειας. Και η πρωτοβουλία του Ντάισελμπλουμ τους χάλασε τη μαγιά.

Διαβάστε ακόμα:

Τα καρφωσε όλα σε όλους ο Σουλτς