ΠΟΙΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

 

Μάθημα Ιστορίας εξωσχολικό και εξωμηντιακό, γιατί όχι και εξωκομματικό. Να εξηγηθώ. Πρώτα να δώσουμε το σκηνικό στην Ευρώπη, μετά την άνοδο στην εξουσία του Χίτλερ. Επιτόπου, πρώτα στην Γερμανία, ο τρελός έδειξε πως θα τους μπερδέψει όλους, θα τους υποχρεώσει σε καταστάσεις ανεπιθύμητες. Οι ουρανοί της Ευρώπης βαραίνουν από τα μαύρα σύννεφα λόγω του Γερμανού καγκελάριου.

Γαλλία, Τσεχοσλοβακία και Σοβιετική Ένωση φτιάχνουν μια αόρατη πλατφόρμα συμμαχίας, τρεις χώρες με διαφορετικά κυβικά αρχίζουν να προετοιμάζονται εν όψει της απειλής του Χίτλερ. Σ' ένα άλλο ταμπλώ, επειδή η δουλειά βρωμάει, με πρωτοβουλία της Γιουγκοσλαβίας ξεκινάει μια προσπάθεια να τακιμιάσουν στρατιωτικά οι βαλκανικές χώρες.

Η Βουλγαρία κλωτσάει. Ρουμανία και Τουρκία το συζητάνε. Καθόλου ζεστός ο Ελευθέριος Βενιζέλος, διότι ο Κρητικός τα βάζει όλα στη ζυγαριά. Αν πει το “Ναι” στο “Βαλκανικό Σύμφωνο” ξέρει ότι θα στραβομουτσουνιάσει η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, όπως και θα πονηρευτεί η κομουνιστική Ρωσία. Πράγματι, οι σοβιετικοί υποπτεύονται ότι οι μεγάλες δυνάμεις της καπιταλιστικής Δύσης με το... κόλπο του “Βαλκανικού Συμφώνου” στοχεύουν να εγκλωβίσουν τις χώρες του Αίμου.

Τελικά. Σα σήμερα στις 4 Φεβρουαρίου, το 1934, υπογράφεται ΜΥΣΤΙΚΟ πρωτόκολλο που δεσμεύει τις βαλκανικές χώρες να αποκρούσουν από κοινού πιθανή επιθετική ενέργεια από τον Χίτλερ ή τον άλλονα τον κουνημένο τον Μουσολίνι. Μετά από ενάμισυ μήνα η εφημερίδα “Αυγή” της Βουλγαρίας δημοσιεύει το μυστικό “Βαλκανικό Σύμφωνο” κι ακόμα οι ερευνητές ψάχνουν ποιος το διέρρευσε στους Βούλγαρους..., η Μόσχα, το Βελιγράδι ή η Ρώμη;

Όταν, λοιπόν, το πράμα βρώμισε, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα κάνει σαματά, και ζητάει διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Το Σύμφωνο από τα άλλα κόμματα χαρακτηρίστηκε “Αυτοκτονία” για την Ελλάδα, διότι μας υποχρεώνει σε ενέργειες καταστρεπτικές για τη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα:

Αγγλικό, όχι αυστριακό, οικόπεδο Ελλάς