ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πήρε την παράταση που ζητούσε από τον Σόιμπλε, από τη Ραχήλ Μακρή, όμως δεν μπορεί να περιμένει πολλά. Λίγο μετά την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η βουλευτής Κοζάνης ξεκαθάρισε ότι ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που ψήφισε χωρίς τη θέληση της.

Το ίδιο υπαινικτικός για τις μελλοντικές κινήσεις του και ο Κ. Λαπαβίτσας, που μετά την ψηφοφορία, έστειλε το δικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που η υποψηφιότητα ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό δεν τίθεται ζήτημα εναντίωσης στην επιλογή αυτή. Το θέμα που τίθεται είναι τι θα γίνει όταν έρθουν τα δύσκολα. Και εννοώ τα νομοσχέδια με τα αντιδημοτικά μέτρα.

Η απουσία της Ι. Γαιτάνη από την ψηφοφορία για τον πρόεδρο και οι ανακοινώσεις Λαπαβίτσα μαζί την Ελ. Σωτηρίου και τον Δ. Κοδέλα, δημιούργησαν προβληματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα απέραντο μωσαικό μειονοτήτων και οι όποιες ισορροπίες θα διαμορφώνονται κάθε φορά από τη γραμμή των ομάδων.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος διαμορφώνεται από τους πλειοψηφικούς προεδρικούς και τους προσκείμενους στην Αριστερή Πλατφόρμα του Π.Λαφαζάνη. Η αναλογία των βουλευτών – μελών της κεντρικής Επιτροπής είναι 27 προεδρικοί και 12 πλατφορμιστές.

Προεδρικοί είναι Γ. Δραγασάκης, Θ. Δρίτσας, Π. Σκουρλέτης, Ευ. Τσακαλώτος, Στ. Κοντονής, Ν. Φίλης, Γ. Σακελλαρίης, Δ. Βίτσας, Α. Μητρόπουλος, Κ. Γλέζη, Κ. Μπάρκας, Τρ. Μηταφίδης, Β. Χατζηλάμπρου, Ν. Μανιάς και Π. Σκουρολιάκος.

Πλατφορμιστές είναι Δ. Στρατούλης, Ν. Χουντής, Κ. Ήσυχος, Στ. Λεουτσάκος, Ευ. Αμανατίδη, Γ. Αμανατίδης, Μ. Κριτσωτάκης, Θ. Πετράκος, Ζ.Ζάννας, Ευ. Ουζουνίδου.

Ωστόσο, η ομάδα των προεδρικών κάθε άλλο παρά συμπαγής θεωρείται. Θα μπορούσε κανείς να τη χωρίσει στους σκληρούς προεδρικούς όπως ο Νίκος Παπάς, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Αλ. Φλαμπουράρης, η λεγόμενη τάση Παπαδημούλη στην οποίαν ανήκουν ο Γ. Μπαλάφας και η Σ. Αναγνωστοπούλου, και βεβαίως υπάρχει και η τάση της «ομάδας των 53» .

Σ αυτήν ανήκουν κορυφαία στελέχη, όπως οι υπουργοί Θ.Δρίτσας και Ευ.Τσακαλώτος και βουλευτές όπως Β. Κατριβάνου, Θ. Φωτίου, Αφροδίτη Σταμπουλή και Γεράσιμος Μπαλαούρας. Στην ομάδα αυτή ανήκουν στελέχη της προεδρικής τάσης, της Αριστερής Ενότητας, αλλά και στελέχη της ΑΝΑΣΑ-ΑΚΟΑ, ΡΟΖΑ, Ανένταχτοι, ένα κομμάτι της συνιστώσας Κόκκινο.

Καλά ξεμπερδέματα

Διαβάστε ακόμα:

Παράταση και τον Αύγουστο πέναλτι πήρε ο Τσίπρας