ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΣ ΛΑΓΟΣ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

 

Γράφει η Amodini Κωστάκη

Τα είχαμε πει. Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός. Μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές το πράγμα ήταν φως φανάρι. Οι πληροφορίες μου, η εικόνα του, όλα συνέκλιναν στη σημερινή κατάληξη. Σας παραθέτω το κείμενο που είχα γράψει στις 26 Φεβρουαρίου για τον Γιάννη Βαρουφάκη:

«O Bαρουφάκης ειναι αναλώσιμος, όπως όλοι στην πολιτική. Χρειαζόταν μια παρουσία όπως η δική του και σχεδιάστηκε συνειδητά από το core team που τον υποστηρίζει..., εκτός Συριζα. Ενα τουλάχιστον μελος αυτου του core team είναι Αμερικανός πολίτης.

Γιατί χρειαζόταν ο Αυστραλός; Για να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, αν κι όταν τα πράγματα στραβώσουν, ίσως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης προς "αριστερούς" ψηφοφόρούς και να αντικατασταθεί από άλλον, που θα βολεύει καλύτερα κατά περίπτωση. Παρόμοια, για να μπορεί ν' αντικατασταθεί, ως συνομιλητης με τους Ευρωπαίους εταίρους, αν σκαλώσουν άσχημα οι διαπραγματευσεις. Ενας νέος υπουργός θα δίνει περιθώρια για νέα γέφυρα-συμφωνία...

Η "ακραία" μελετημένη παρουσία του Βαρουφάκη, στυλιστικά, λεκτικά και στην ουσία της , εκπλήρωνε τον ρόλο του "λαγού", όπως λέμε στους δρόμους αντοχής: όταν ένας δυναμικός γρήγορος δρομέας δίνει ταχύ ρυθμό σε μια κούρσα για να κουράσει τους υπόλοιπους δρομείς, έτσι ώστε την κατάλληλη στιγμή να ξεπεταχτεί ο αληθινά γκανιάν δρομέας της ομαδας του και να κερδισει.

Ο Bαρουφάκης , ως καλός Κριός, επέλεξε να μπει μπροστά στην κούρσα των διαπραγματεύσεων, ως θεωρητικός των παιγνίων και ...έμπειρος "παίκτης", επέλεξε να ρισκάρει μια μεγάλη νίκη ή μια μεγάλη ήττα...Σε κάθε περίπτωση ...he was thinking big....για τον εαυτό του!

Σου λεει ο Μπαρουφακης: " Εδώ ο ΓΑΠ παίρνει 20.000$ την διάλεξη σε αμερικάνικα πανεπιστήμια για το πως τα έκανε μαντάρα στην Ελλαδα, μπροστα μου είναι άχρωμος άοσμος και δεν είναι καν οικονομολόγος, ούτε στο μικρό μου δαχτυλάκι δεν φτάνει σε κουλτούρα και επίπεδο ...Λες να μην βρω τι να κάνω στη ζωή μου, ακόμα και αν όλα τιναχτούν στον αέρα στο Eurogroup; Ηρωας θα γίνω του New Deal για την Ευρώπη μην το κάνω Global και τους αφήσω όλους ξερούς! "

Προσωπικά θεωρώ ανθρώπους όπως τον Γιάνη, ριψοκίνδυνους και το ομολογώ : στην θέση του Τσίπρα θα έκανα μια από τα ίδια με τον Γιάνη, άλλωστε δεν υπήρχαν περιθώρια και για τίποτα άλλο καλύτερο για τον Τσίπρα! Να μη σου πω ότι ήταν ανακούφιση όταν του τον ..."φόρεσαν" καπέλο πριν λίγα χρόνια και έγινε από διακριτικό αξεσουάρ του Συριζα ...νέα ευρωπαική μόδα!

Ας μην κρυβόμαστε : δεν ειναι βαθιά μαρξιστικό οτι κάπου 70% των Ελλήνων σήμερα, νιώθει πως δεν έχει να χάσει τίποτα άλλο παρά τις αλυσσίδες του και γι αυτό υποστηρίζει το δίδυμο αυτού του δρόμου αντοχής Τσιπρα-Βαρουφακη.

Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα το πίστευαν οι παλιοί κομμουνιστές!»

Διαβάστε ακόμα:

Τι είπε ο Τσίπρας στον Βαρουφάκη για να παραιτηθεί