ΠΟΙΟΣ ΔΕΞΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑΥΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μετά τον Στέφανο Μάνο, άλλος ένας εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού δηλώνει σύμφωνος με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της συμφωνίας με το Γιουρογκρούπ. Είναι ο πρώην υπουργός Α. Ανδριανόπουλος, οποίος εμμέσως πλήν σαφώς καλεί τον Α. Τσίπρα να βαδίσει στο δρόμο του μαρξιστή πρώην προέδρου της Βραζιλίας που παρέλαβε μία καθημαγμένη οικονομία και παρέδωσε μία οικονομία – πρότυπο. Να παρακολουθήσουμε το σκεπτικό του.

«Είχα σημειώσει παλαιότερα πως αν η κυβέρνηση ακολουθούσε το παράδειγμα της Βραζιλίας, που με μαρξιστική κυβέρνηση του Προέδρου Λούλα ντα Σίλβα "άνοιξε" την οικονομία της και την έκανε δυναμική και ανταγωνιστική με αποτέλεσμα να μπει τους G20, στα BRICς και να ανακηρυχτεί η πλέον πετυχημένη οικονομία στον κόσμο, θα μπορούσε να είναι συνεπής με πολλές από τις προεκλογικές της τοποθετήσεις (λχ μείωση φόρων και συντήρηση ή αύξηση εισοδημάτων) και να προχωρήσει μπροστά. Με την προϋπόθεση βέβαια πως θα κονταροχτυπιόταν με τις συντεχνίες και τα ειδικά συμφέροντα που λυμαίνονται την ελληνική οικονομία. Με τις θέσεις - προτάσεις που υπέβαλε στο Eurogoup δείχνει διατεθειμένη να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι λογικοί και καθαροί Έλληνες θα βρεθούν σίγουρα δίπλα της».

Ο Λούλα ντα Σίλβα θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο για την οικονομική ανάκαμψη που επέφερε η πολιτική του, αλλά κυρίως για την ζωή του. Για το από που ξεκίνησε και που κατάφερε να φτάσει. Από την φτώχεια, στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου 1945 στο Caetés κοντά στην περιοχή της Pernambuco στην Βραζιλία, είναι το έβδομο από τα οκτώ παιδιά του Αριστείδη Ινάσιο ντα Σίλβα και της Ευριδίκης Φερρέιρα ντε Μέλο.

Ο Λούλα μέχρι τα δέκα του, δεν είχε μάθει να διαβάζει και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο μετά την τετάρτη τάξη, προκειμένου να εργαστεί για να βοηθήσει την οικογένειά του. Δούλεψε ως λούστρος και στη συνέχεια ως βοηθός σε βαφείο. Σε ηλικία 19 ετών, έχασε το μικρό δάχτυλο στο αριστερό του χέρι σε ατύχημα ενώ εργαζόταν, ένα γεγονός το οποίο αύξησε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στην Ένωση των Εργαζομένων.

Υιοθέτησε νομικά το ψευδώνυμο Λούλα το 1982, το οποίο αποτελεί ένα λογοπαίγνιο με το μικρό του όνομα Luis, που σημαίνει «καλαμάρι» στα πορτογαλικά. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κόμματος των Εργαζομένων και πριν καταφέρει να βρεθεί στο ανώτατο αξίωμα, διεκδίκησε τρεις φορές την προεδρία ανεπιτυχώς. Η πρώτη νίκη για τον Λούλα επιτεύχθηκε το 2002, κερδίζοντας την επανεκλογή του στις εκλογές του 2006.

Ο Α. Ανδριανόπουλος, λέει και κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό για τη σύμπλευση του με την Αριστερά. «Έλεγα πάντοτε πως αν ακόμη και το ΚΚΕ ενστερνιζόταν κάποιες από τις θέσεις μου και τις βάφτιζε κομμουνιστικές δεν θα δίσταζα να συμφωνήσω μαζί του. Αν πρόκειται αυτές οι προτάσεις της κυβέρνηση να εκφράζουν την ριζοσπαστική αριστερά -ακόμη κι αν διαφωνεί ο αγαπητός Μ. Γλέζος- εγώ θα είμαι μαζί τους. Λέτε να έγινα αριστερός;»

Διαβάστε ακόμα:

Ποιοι υπουργοί καταδικάστηκαν κι έγιναν ήρωες