ΟΛΟΙ ΠΙΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ «ΤΡΟΙΚΑ»

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αυτό πια δεν είναι πολιτική, αλλά πόλεμος νεύρων. Ξέρουν καλά οι Γερμανοί πόσο μας ενοχλεί η λέξη τρόικα. Τους το έχουμε αναλύσει κατ' επανάληψη κι όμως επιμένουν. Και το κάνουν παρότι από ελληνικής πλευράς έχουν σταματήσει οι αναφορές σε ναζί και πολεμικές αποζημιώσεις, που τους γέμιζαν σπυριά.

Το αστείο στην περίπτωση είναι ότι δεν είναι οι μόνοι που μας προβοκάρουν με τη λέξη τρόικα. Όποιος θέλει να πουλήσει εκδούλευση στην κραταιά Γερμανία πλησιάζει τα μικρόφωνα των τηλεοπτικών σταθμών και ρίχνει και μία «τρόικα», για να ξεσπάσει κατά της χώρας μας.

«Είναι σχεδόν σα να το κάνουν επίτηδες», μετέδωσε ο ανταποκριτής του Guardian, ενώ ενδεικτικό ήταν και το σχόλιο του Πήτερ Σπήγκελ των Financial Times: «Προκαλεί έκπληξη το πόσοι πολλοί υπουργοί Οικονομικών χρησιμοποιούν τη λέξη "τρόικα" μπαίνοντας στο Eurogroup. Είναι ένδειξη του όλο και πιο έντονου εκνευρισμού τους;», έγραψε στο twitter.

O Σόιμπλε προσερχόμενος στο Γιουρογκρούπ δεν αναφέρθηκε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές στην «τρόικα» και μία στο «μνημόνιο». Από κοντά και ο Ντάισελμπλουμ και ακόμη πιο κοντά ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος έσπευσε να πει: «Θα ακούσουμε πρώτα τον Γιάνη Βαρουφάκη και μετά την τρόικα...».

Και αφού ακολούθησε και ο Σλοβάκος ομόλογός του, απέμεινε μόνον ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί να υπερασπιστεί την τιμή των θεσμών και των αποφάσεων του Eurogroup: «Δεν μιλώ για την τρόικα, αλλά για τους θεσμούς... Η διαδικασία για το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδειξε πολύ ενοχλημένος με την εμμονή τους.

«Η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει. Οι θεσμοί δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι δεν θα ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό», είπε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμα:

Χάσαμε όλα τα ματς στις καθυστερήσεις