ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Τσίμπησε η Δωροθέα. Άκουσε τον Τσίπρα ότι δεν πάει πουθενά αν δεν τον καλέσουν και έσπευσε να του κλείσει ραντεβού για τις 23 Μαρτίου στο γραφείο της, στην Καγκελαρία. Η κίνηση της αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι όλες οι πρόσφατες συναντήσεις του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους έγιναν με δική του πρωτοβουλία.

Αναμφισβήτητα, η Μέρκελ είναι άλλη περίπτωση. Μέρες τώρα παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν το ναυάγιο των συνομιλιών. Ο Σόιμπλε που είχε πάρει όλο το παιχνίδι πάνω του έδειχνε να έχει χάσει τη μπάλα. Ξαφνικά, έγινε οξύθυμος, νευρωτικός, ιδιαίτερα όταν είχε να κάνει με το Βαρουφάκη.

Το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο μετά την πρόσκληση Μέρκελ στον Τσίπρα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, με την κατηγορία ότι η κυβέρνηση του έχει καταστρέψει όλη την εμπιστοσύνη που είχε οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ ο ίδιος λέει ψέματα στον ελληνικό λαό.

Αυτές οι δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους σχολές τακτικής, της Καγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών, είναι μία στην ουσία. Αμφότερες απηχούν τη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο ένας, ο «κακός» Σόιμπλε ικανοποιεί με τις δηλώσεις και τις επιθέσεις του εναντίον Ελλήνων αξιωματούχων τους ψηφοφόρους που ζητούν ακόμη και έξωση της Ελλάδος από την ευρωζώνη.

Η Μέρκελ είναι μερικά βήματα πιο πίσω, λειτουργεί σαν εφετείο και είναι έτοιμη να επανορθώσει τυχόν λάθη των υφισταμένων της. Σε ένα λένε οι πληροφορίες μου δεν κάνει πίσω. Στην απόσυρση Βαρουφάκη. Θα είναι από τα βασικά θέματα της συζήτησης με τον Τσίπρα.

Διαβάστε ακόμα:

Αντάρτικο δέκα βουλευτών του Σύριζα μαζί με τη ζωή