ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ Η... «ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ»

 

Η Ελλάδα έκανε νέα συμφωνία με τους δανειστές της. Αυτό είναι γεγονός που συνέβη επί κυβερνήσεως Σύριζα. Τι σημαίνει αυτό, τι άλλο ότι η Ελλάδα υποχρεώνεται να κάνει «μεταρρυθμίσεις», που της επιβάλλει η πλευρά των δανειστών. Που τις εγκρίνει η πλευρά των δανειστών. Μαλακίες, λοιπόν, είναι αυτά που σαλιαρίζανε για την αξιοπρέπειά μας, την υπερηφάνεια μας, τη φιλοτιμία μας κι άλλες τέτοιες παπαρδέλες.

Δεν μπορείς να λανσάρεσαι για αξιοπρεπής αν δεν είσαι αξιόπιστος. Πας στην τράπεζα και ζητάς στεγαστικό δάνειο. Θα σου δώσει το πακέτο η τράπεζα αφού πρώτα εκτιμήσει ότι έχεις τις προϋποθέσεις να ανταποκριθείς στην αποπληρωμή του δανείου. Και μέχρι να ξεχρεώσεις το σπίτι που θα κτίσεις και θα διαμένεις δεν θα είναι δικό σου. Δεν θα σου πει, όμως, η τράπεζα πως θα το κτίσεις το τσαρδί σου. Μ' έναν όροφο ή, δύο. Με μπαλκόνι δεξιά ή, αριστερά. Μ' ένα ή, δύο υπνοδωμάτια.

Καμμία αξιοπρέπεια δεν έχει η Ελλάδα όταν δανείζεται και σηκώνει τα χέρια από αδυναμία να καταθέτει τις συμφωνημένες δόσεις και να υποχρεώνει έτσι τους δανειστές, για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι άνθρωποι, να λένε στην κυβέρνηση βάλε φόρους, κόψε συντάξεις, προχώρα σε ιδιωτικοποιήσεις.

Δεν είναι αξιοπρέπεια, είναι πέρα για πέρα υποκρισία να λες την τρόικα μ' άλλο όνομα, όπως και το μνημόνιο. Ξευτυλισμένα πράγματα. Δεν σώνεις έτσι την «αξιοπρέπειά» σου, όταν εσύ δεν αποφασίζεις τις «μεταρρυθμίσεις», αλλά αυτές θα πρέπει να ευλογηθούν απο τους δανειστές.

Αξιοπρέπεια έχει εκείνος που δεν αρνείται να δανειστεί. Ή, όταν αποφασίσει να δανειστεί, οι δανειστές τον βλέπουν με αξιοπιστία.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι Ελληνες ψήφισαν αριστερά