ΕΡΩΤΙΚΗ Η ΣΧΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΡΩΣΩΝ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι σχέση της Ελλάδος με τη Ρωσία είναι ...ερωτική. Αυτή είναι η ουσία μιας αποστροφής από τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας προς την Ουάσιγκτον. Φέρει ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2007 και υπογράφεται από τον επιτετραμμένο της πρεσβείας Κάντριμαν:

«Στους Ελληνες ακόμα και όταν κάνουν τους 'δύσκολους' αρέσει η πολιορκία από τους Ρώσους. Ο Πούτιν έχει επισκεφτεί ήδη 2 φορές την Ελλάδα γι' αυτό και οι επισκέψεις Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων είναι ιδιαίτερα σημαντικές».

Αυτό σημαίνει πως αν το 2007 οι Αμερικανοί είχαν ενοχληθεί από το άνοιγμα του Καραμανλή στον Πούτιν, σήμερα θα πνέουν τα μένεα κατά του Τσίπρα. Τότε, παρά τις ενστάσεις για την ελληνορωσική προσέγγιση στα ενεργειακά δεν φοβήθηκαν θεμελιώδη αλλαγή στην πολιτική της Αθήνας πράγμα που δεν αποκλείουν να συμβεί τώρα υπό την πίεση της επαπειλούμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας που εστάλη αμέσως μετά τις συναντήσεις συν Καραμανλή – Πούτιν στη Μόσχα και Καραμανλή – Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα αποκαλύπτει τον πυρήνα της σκέψης των Αμερικανών απέναντι σε τέτοια ανοίγματα. Ο τίτλος του πάντως, είναι καθησυχαστικός. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα. Η ρητορεία (εξ' όσων φαίνεται) δεν συνάδει με τις πράξεις». Στη συνέχεια, όμως, ο συντάκτης του αποκαλύπτει τον φόβο που τον διακατέχει.

«Ο Καραμανλής πιστεύει προφανώς ότι μπορεί να κρατήσει μια ισορροπία στις σχέσεις του με τη Ρωσία και τη Δύση. Ο κίνδυνος είναι, καθώς έρχεται πιο κοντά στη Μόσχα στην ενέργεια, να βρεθεί η Αθήνα υπό πίεση για να συμμαχήσει με τους Ρώσους σε άλλα θέματα, όπως οι σχέσεις με το Ιράν».

Φοβάται, όμως και άλλες επιρροές.

«Δεν πιστεύουμε ότι η προσέγγιση του Καραμανλή με τη Μόσχα αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή στην ελληνική πολιτική. Σε ορισμένα θέματα, όπως την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream και τα συγχαρητήρια προς τον Πούτιν για τη νίκη του στις εκλογές για τη Δούμα, ο Καραμανλής έχει πάρει αποφάσεις που δεν μας βοηθούν».

Σύμφωνα με την πρεσβεία «...οι κινήσεις του Καραμανλή σε σχέση με τη Ρωσία αντιμετωπίζονται θετικά από τον Τύπο και την κοινή γνώμη, η οποία λαμβάνει υπ' όψη της την κοινή ορθόδοξη παράδοση, ενώ χαρακτηρίζεται και από μια αριστερή νοσταλγία».

Αλλά και στη συνέχεια, ο συντάκτης του τηλεγραφήματος αποδυναμώνει τα επιχειρήματα του για κινδύνους από το άνοιγμα προς τη Μόσχα.

«Υπογράφοντας τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη με τους Ρώσους και τους Βούλγαρους ο Καραμανλής θέλει να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος. Προσπαθεί να εμφανισθεί ότι παίρνει μια ισορροπημένη θέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σε αντίθεση με αυτό που αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη ως ανοικτά φιλοαμερικανική στάση της υπουργού Εξωτερικών Μπακογιάννη. Πολλοί, όμως, Ελληνες διπλωμάτες, στρατιωτικοί και ειδικοί είναι σκεπτικοί και ανησυχούν ότι η Ελλάδα βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι».

Διαβάστε ακόμα:

Βρε, μπας και είναι σκάνδαλο αυτό με τον Ομπάμα;