ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΕ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ
του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
Φαίνεται πως όσοι κάνουν λόγο για εκλογές σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές, δεν έχουν διαβάσει το Σύνταγμα που ορίζει σαφώς ότι η κυβέρνηση που σχηματίζεται έπειτα από διάλυση της Βουλής, δεν μπορεί πρίν από την παρέλευση ενός έτους να προκηρύξει εκλογές.
Θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αμέσως μετά να σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αυτό ορίζει το άρθρο 41 του Συντάγματος, όμως το άρθρο 37 προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις, τις οποίες παλιές καραβάνες της πολιτικής συνδυάζουν με την επανεμφάνιση του αντιπροέδρου Δραγασάκη και την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.
Όπως λένε, αν προκύψει ανάγκη για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή εθνικής σωτηρίας, αυτή δεν θα προεδρεύεται από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά πιθανότατα από άλλο στέλεχος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Να δούμε όμως πως μπορεί να προκύψει η κυβέρνηση αυτή.
Αν λοιπόν παραιτηθεί η κυβέρνηση που προήλθε έπειτα από διάλυση της Βουλής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος κι αν αποτύχει κι αυτή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, στον Ν. Μιχαλολιάκο της Χ.Α. εν προκειμένω.
Αν οι διερευνητικές εκλογές δεν τελεσφορήσουν ο πρόεδρος καλεί τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο ενός των ανωτάτων δικαστηρίων το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Διαβάστε ακόμα: