ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Νέες βολές κατά Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για έλλειψη προετοιμασία και απειρία στην οργάνωση των διαπραγματεύσεων. Στην ουσία ο υπουργός επανέλαβε όσα διέρρεαν τις τελευταίες εβδομάδες κατά του Γιάνη, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαικής Ένωσης και συνάδελφοι του στο Γιουρογκρούπ.

«Όσοι λένε ότι καθυστερήσαμε και ότι δεν είχαμε ολοκληρωμένες προτάσεις μπορεί να έχουν μία βάση αλήθειας. Είναι λογικό ένα κόμμα που γίνεται πρώτη φορά κυβέρνηση να έχει έλλειψη τεχνοκρατικής βοήθειας και τεχνογνωσίας», τόνισε. Αλλά και στις 27 Απριλίου, μιλώντας στη Βουλή είχε αφήσει και πάλι τις αιχμές του κατά του προκατόχου του στο ρόλο του συντονιστή. «Όποιος διαπραγματεύεται κάνει και λάθη... όποιος δεν διαπραγματεύεται δεν κάνει λάθος... Εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας...», τόνισε.

Αυτό είναι το ένα μέτωπο που άνοιξε η διαπραγματευτική προσέγγιση της κυβέρνησης, με τους δανειστές. Το δεύτερο έχει σχέση με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Ίσκρα, που εκφράζει τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Λαφαζάνη. Πρόκειται για δημοσκόπηση της εταιρίας Pro-Rata με τίτλο «Δυνατή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εκτός ευρώ για το 45% των πολιτών».

Στο ερώτημα αν η ελληνική οικονομία ωφελήθηκε από το ευρώ, αρνητικά απάντησε ένας στους δύο ερωτηθέντες (50%), ενώ 44% απάντησε ότι η οικονομία ωφελήθηκε. Στο ερώτημα αν είναι δυνατή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εκτός ευρώ, το 45% των πολιτών απαντά θετικά ενώ το 48% απαντά αρνητικά.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Κ Λαπαβίτσας ήταν επίσης επιφυλακτικός για τις εξελίξεις, εκτιμώντας πως δεν θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές ούτε τον Μάιο. Επίσης διαφοροποιούμενος και πάλι από τη θέση της κυβέρνησης, σημείωσε πως «δεν βλέπω καμία μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των εταίρων», πως «δεν βλέπω πως θα συμφωνήσουμε με τρόπο συμβατό με το πρόγραμμά μας», ενώ επανέλαβε τη θέση του για «ρήξη» με τους εταίρους.

Στ’ άρματα και η βουλευτής των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου. «Αν παραβιαστούν οι “κόκκινες γραμμές” χωρίς να ρωτηθούμε ή δεν είμαστε σύμφωνοι σε αυτά που είπαμε προεκλογικά, εγώ, ως Ξουλίδου, δηλώνω ότι θα παραιτηθώ. Ας βγουν όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης να το πουν, αν έχουν το θάρρος. Εγώ δεν θα ψηφίσω τέτοια νέα μέτρα».

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Τσίπρας υπέκυψε σε τριτο μνημόνιο