ΖΕΙΜΠΕΙΚΟ Ο ΓΑΠ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΤΖΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Στα χνάρια του Γιώργου Παπανδρέου που το 2001 χόρεψε ζειμπέκικο με τον τότε υπουργό των εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, βαδίζει ο πρώην σύμβουλος του και υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοτζιάς, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Τούρκου συναδέλφου του Μεβούτ Τσαβούσογλου να τραγουδήσουν μαζί το τραγούδι της ειρήνης.

Η πρωτοβουλία του ΓΑΠ να χορέψει τη συννεφιασμένη Κυριακή του Βασίλη Τσιτσάνη έγινε τότε δεκτή με ενθουσιασμό στην Τουρκία, αλλά με παγερή αδιαφορία στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Στις 25 Ιανουαρίου 2004, ο αείμνηστος Τζεμ, μιλώντας στο περιοδικό Έψιλον της Ελευθεροτυπίας, έκανε την εξής αποκάλυψη: «Κάποτε είπα στο Γ. Παπανδρέου πειράζοντάς τον: "Αν κάποια μέρα τα βρεις δύσκολα στην Ελληνική πολιτική ζωή, μη λυπηθείς. Βάζεις υποψηφιότητα στην Τουρκία και θα εκλεγείς", δήλωσε».

Αντίθετα , η ...συναυλία Κοτζιά –Γιαβούσογλου συνδυάστηκε με καταγγελίες περί... παρενοχλήσεως τουρκικού F – 16 από ελληνικά μαχητικά που λέει συχνά η Άγκυρα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Το θέμα αναδεικνύεται, με αναρτήσεις στις ιστοσελίδες των κρατικών ΜΜΕ - τόσο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu όσο και της τουρκικής τηλεόρασης TRT με τίτλο «Παρενόχληση τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικά».

Και να φανταστεί κανείς ότι το τραγούδι των Κοτζιά-Τσαβούσογλου που τραγούδησαν μαζί με τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην Αττάλεια, ήταν το πασίγνωστο «We Are The World», όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Καραμανλής αρνείται την ηγεσία της ΝΔ