ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΒΟΤΙΜΟΝΙΕΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Σημάδια κόπωσης του εκλογικού σώματος από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και τους χειρισμούς Τσίπρα δείχνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά το κυβερνών κόμμα ουδόλως απειλείται από τη ΝΔ που έπεται στην πρόθεση ψήφου κατά 21 μονάδες.

Για πρώτη φορά μετεκλογικά, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (41%) θεωρεί ότι δεν είναι σωστή η ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης. Οι θετικές γνώμες για την τακτική της κυβέρνησης έχουν πέσει από το 72% το Φεβρουάριο στο 35%.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρότι παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, εν τούτοις έχει πέσει στο 50% από 70% που είχε αμέσως μετά τις εκλογές. Η φθορά, όμως, αυτή δεν έχει επηρεάσει την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα διατηρεί αναλλοίωτο το ποσοστό που πήρε στις εθνικές εκλογές, 36,5%, κι αν χάνει κάποιος ποσοστά, αυτός είναι η ΝΔ που έχει συρρικνωθεί στο 15,5%, δηλαδή 21 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι με 6%, το ΚΚΕ με 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ με 3%.

Η δημοσκόπηση φέρνει στην επιφάνεια και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Ότι οι Έλληνες έχουν σταματήσει να έχουν αυταπάτες όσον αφορά τα δώρα Τσίπρα. Η πλειοψηφία (56%) θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Είναι η πρώτη φορά από το Φεβρουάριο που η συγκεκριμένη άποψη επικρατεί εκείνης πως θα εφαρμόσει όσα εξήγγειλε προεκλογικά (39%). Επίσης, κι αυτό αποτελεί άλλο ένα δείγμα ωριμότητας, το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεδομένων των συνθηκών η κυβέρνηση πρέπει να μετριάσει τις υποσχέσεις της.

Διαβάστε ακόμα:

Εις θάνατον όσοι ψήφιζαν ζημιογόνους νόμους