ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ, ΜΟΝΟΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Όσο δύσκολος είναι ο ρόλος του Τσίπρα στον εξωτερικό μαραθώνιο με τους δανειστές, τόσο εύκολος είναι εσωτερικό της χώρας λόγω παντελούς απουσίας αντιπολίτευσης. Τα κατά παράδοση κόμματα εξουσίας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διανύουν πρωτοφανή κρίση.

Σε όλα τα επίπεδα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρόβλημα τόσο σε ηγετικό όσο σε ιδεολογικό επίπεδο. Η Ν.Δ., για παράδειγμα, άλλαξε τον αρχηγό της στην αρχή της κρίσης, αλλά και πάλι έχει πρόβλημα ηγεσίας, καθώς Σαμαράς και Ντόρα, σύμφωνα με έρευνες, δεν πείθουν για τα ηγετικά τους προσόντα τους ούτε έναν στους δύο κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ αν δεν διευρύνθηκε, παραμένει, παρά τις κυβερνητικές γκέλες, στα επίπεδα των εκλογών του Ιανουαρίου κι όλα δείχνουν ότι οι κομματικές φατρίες είναι έτοιμες να αναμετρηθούν, αυτή τη φορά και για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα απέναντι στη συμφωνία με τους δανειστές.

Δραματική η κατάσταση και στο ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να βρίσκεται με το ένα πόδι στη Βουλή και το άλλο έξω. Σε άρθρο του ο Κώστας Σημίτης διερωτάται λίγες μέρες πριν από το συνέδριο και την αλλαγή αρχηγού.

«Υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης για το ΠΑΣΟΚ; Οι αριθμοί δείχνουν το αντίθετο. Περίπου το 5% των ψήφων στις εκλογές και το 3% περίπου στις σφυγμομετρήσεις είναι αποδείξεις περιθωριοποίησης [...]. Τα στελέχη προσπαθούν να αναδειχθούν αλλά μένουν σταθερά στο δεύτερο πλάνο, λίγο πιο σημαντικοί από τους ασήμαντους» αναφέρει.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ριζοσπαστικό τρόπο την κατάσταση. «Αν ακολουθήσει την πάγια πρακτική, δηλαδή την κατανομή θέσεων και εξουσιών και τη συνέχιση της ρουτίνας της κομματικής δουλειάς, θα επιταχύνει τη μετατροπή του κόμματος σε μια περιθωριακή ομάδα» υπογραμμίζει.

Τονίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα «...όλων εκείνων που απαρνούνται την εθνικιστική συντηρητική Δεξιά, την εθνικολαϊκιστική Αριστερά και τις συντεχνιακές και πελατειακές νοοτροπίες των κατεστημένων συμφερόντων». Αν υπάρχει ένας αντίπαλος για τον Τσίπρα αυτός δεν είναι παρά μόνο το κόμμα της δραχμής που φέρεται να συγκεντρώνει το 19% των πολιτών.

Διαβάστε ακόμα:

Ο θείος Σαμ που έγινε από τον Τσίπρα θείος Λιού