ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μπορεί το «Πεντελικόν» να χαρακτηρίστηκε συνώνυμο της πολυτέλειας, έχει συνδεθεί, όμως όσο κανένα άλλο ξενοδοχείο με την ιστορία των Ελλήνων σοσιαλιστών. Στις αίθουσες του εκτυλίχθηκε τον Οκτώβριο του 1990 μία από τις σφοδρότερες εσωκομματικές συγκρούσεις που λίγο έλειψε να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αφορμή η εκλογή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, θέση που θεσμοθετήθηκε στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου 1990, σε μία εποχή που ύστερα από τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, είχαν αρχίσει οι αμφισβητήσεις για την πολιτική Παπανδρέου με κριτική για αλαζονική άσκηση εξουσίας, παλινδρόμηση στους πολιτικούς στόχους κλπ.

Ο ιδρυτής του κόμματος μόλις είχε επανεκλεγεί ομόφωνα δια βοής πρόεδρος του Κινήματος και θεώρησε αυτονόητο δικαίωμα του να ορίσει αυτός τον γραμματέα της Κ.Ε. Επέλεξε, λοιπόν τον Άκη Τσοχατζόπουλο, προκαλώντας την πρώτη οργανωμένη και εκτεταμένη αντίδραση από κορυφαία στελέχη.

Τα ρεπορτάζ της εποχής κατέγραψαν πάνω από δέκα ομαδοποιήσεις, με σοβαρότερη αυτή στην οποία μετείχαν οι Κ. Σημίτης, Μελίνα Μερκούρη, Κ. Λαλιώτης, Θ. Πάγκαλος και άλλοι πολλοί. Το μήνυμα, όμως, του αρχηγού ήταν σαφές: «Αν δεν βγει ο Ακης, διαλύω το ΠΑΣΟΚ και πάω για νέο κόμμα» φέρεται να είχε διαρρεύσει.

Τελικά, όπως προκύπτει από διάφορες διηγήσεις, αυτός που αποσόβησε τα χειρότερα ήταν ο Γ. Γεννηματάς. Την τελευταία στιγμή προτίμησε τον Α. Τσοχατζόπουλο αντί του Π. Αυγερινού.

Ο πρόεδρος του Κινήματος μετά την εξέλιξη αυτή προσήλθε στη συνεδρίαση και επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούσαν την επιλογή του: «Αυτή τη βδομάδα πέρασα δύσκολες στιγμές και δεν εννοώ την ανάρρωσή μου (η σύνοδος της Κ.Ε. είχε αναβληθεί λόγω εισαγωγής του στο νοσοκομείο). Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω στοιχεία. Δεν πρόκειται να υποκύψω σε εκβιασμούς και απειλές δεν το έκανα όταν απειλούνταν η ζωή μου. Δέχομαι την πρόκληση. Η πρότασή μου για τη θέση του γραμματέα είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρότασή του συγκέντρωσε 71 ψήφους, ενώ υπέρ του Αυγερινού ψήφισαν 40. Για την ιστορία το νέο Εκτελεστικό Γραφείο, που εκλέχτηκε τότε ήταν «συνθετικό», με τον Κ. Σημίτη μάλιστα να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων...

Διαβάστε ακόμα:

Δυο γυναίκες δοκιμάζουν τις αντοχές του Τσίπρα