ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 40 ΠΟΥ ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Η ακύρωση του διορισμού Παναρίτη στο ΔΝΤ ήταν η τρίτη στη σειρά εσωκομματική κατραπακιά κατά Τσίπρα μετά τις εκλογές. Και στις τρείς ο πρωθυπουργός ηττήθηκε κατά κράτος από μία ομάδα περίπου 40 βουλευτών, που έχουν το θάρρος να του στέλνουν δυσάρεστα μηνύματα εν είδει τελεσιγράφου.

Βαδίζουμε ήδη προς το τέταρτο, που έχει να κάνει με την ψήφιση της νέας δανειστικής συμφωνίας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε πως «...εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες». Το μήνυμα έχει διπλή ανάγνωση.

Η μία προειδοποιεί τους βουλευτές ότι πάμε σε εκλογές με λίστα και η άλλη τον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τα κόμματα του μνημονίου, σε περίπτωση που η συμφωνία καταψηφιστεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Η πρώτη ομαδική ανταρσία κατά Τσίπρα εκδηλώθηκε με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και είχε ως πρωτοστάτες τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το Ν.Φίλη που ειδοποίησαν τον πρωθυπουργό ότι η συμφωνία δεν περνάει από τη Βουλή, καθώς 40 βουλευτές θα την καταψήφιζαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας πείστηκε και με διάφορες δικαιολογίες δεν πήγε τη συμφωνία στη Βουλή. Η δεύτερη ανταρσία είχε σχέση με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας. Και πάλι η Ζωή και ο Φίλης ειδοποίησαν τον πρωθυπουργό να βρει άλλον, καθώς η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου δεν θα περνούσε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κι αυτή τη φορά ο πρόεδρος Αλέξης έκανε πίσω, ακυρώνοντας τα σχέδια για τον Αβραμόπουλο και προτείνοντας στη θέση του τον Προκόπη Παυλόπουλο. Η τρίτη ανταρσία έγινε για την Παναρίτη, πάλι με ήττα Τσίπρα, ενώ αναμένεται η μητέρα των εσωκομματικών μαχών για τη νέα συμφωνία.

Ο Νίκος Φίλης ήταν σαφής: «Θα ψηφίσουμε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η μειοψηφία θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Σε μας η πειθαρχία είναι συνειδητή και δεν επιβάλλεται από τον αρχηγό. Άλλωστε, τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης τα επεξεργάζεται και τα επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ, οι μνημονιακές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμα:

Ολο το σκηνικό με την καθαίρεση της Παναρίτη