Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΤΟΝ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ!

 

Έχουν καβατζάρει στη Σαλαμίνα τα καράβια των Ελλήνων εν όψει της ιστορικής ναυμαχίας που οριστικά και αμετάκλητα σταμάτησε τον από Ανατολή κίνδυνο της Δύσεως. Γι' αυτό θεωρείται η μεγαλύτερη, σε ιστορική κρισιμότητα, μάχη τα τελευταία 5000 χρόνια αυτή της ναυμαχίας στην Σαλαμίνα. Επειδή δεν διαταράχθηκε η πορεία μέχρι τη γέννηση της Ευρώπης.

Όπως συνηθιζότανε γίνεται χοντρός τσαμπουκάς ανάμεσα στους Έλληνες στρατηγούς. Ο βαρύμαγκας Σπαρτιάτης και με πλάκα τα γαλόνια στο στήθος αρχιστράτηγος Ευρυβιάδης, λέει στα ίσα παρουσία των άλλων στον Αθηναίο στρατηγό Θεμιστοκλή: Λες μαλακίες, δεν κερδίζουμε τους Πέρσες αν δεν γίνει η δουλειά όπως εγώ σας προτείνω.

Ο Θεμιστοκλής απαντάει στον Σπαρτιάτη, με τρόπο κυριλάτο, ότι είναι προτιμώτερο να περιμένουμε τον εχθρό στο στενό, να τους παρασύρουμε. Ο Ευρυβιάδης που ήταν ο αρχιστράτηγος και στη Μάχη στο Αρτεμίσιο, τα έχει πάρει κρανίο, σηκώνεται όρθιος και ορμάει να ρίξει μπουνιές στον Θεμιστοκλή, που είπε την ιστορική φράση:
«Πάταξον μεν, άκουσον δε». Τον ειρωνεύτηκαν Έλληνες και Ευρωπαίοι τον Αλέξη Τσίπρα διότι όταν τον κανονιοβολούσαν στο ευρωκοινοβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός το 'παιξε Θεμιστοκλής:

«Άκουσον μεν, πάταξον δε». Ότι, δηλαδή, ο Τσίπρας αντί να πει «Πάταξον μεν, άκουσον δε», είπε «Άκουσον μεν, πάταξον δε». Απαράδεκτο, λένε. Έλληνας και να κάνει λάθος μια εμβληματική φράση αρχαίου Έλληνα παραμονή γεγονότος μείζονος ιστορικής αξίας.

Κι όμως! Ο Τσίπρας δεν έκανε λάθος. Ο Τσίπρας διόρθωσε τον Θεμιστοκλή, αν πράγματι το είχε πει... λάθος αυτό που φέρεται να είπε ο Αθηναίος στρατηγός.

Δεν είναι σωστό το «Πάταξον μεν, άκουσον δε» όπως πέρασε στην Ιστορία. Τι είπε, δηλαδή, στον Ευρυβιάδη ο Θεμιστοκλής; «Πλάκωσέ με, αλλά και άκουσέ με». Πρώτα στείλε με στο νοσοκομείο και... μετά άκουσέ με». Όχι! Το είπε στη Σαλαμίνα, όπως το είπε μετά από 2.500 χρόνια ο Τσίπρας.

Διαβάστε ακόμα:

Πληρώνονται κι ας προβλέπουν άλλα αντί άλλων