ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΞΟΡΚΙΖΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ψηφίστηκε το 1981 από το λαό για να φέρει την Αλλαγή και ξαναψηφίστηκε το 1985, επειδή έπεισε τους ψηφοφόρους ότι δεν είχε σκοπό να την κάνει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται 34 χρόνια μετά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίστηκε για να σκίσει τα μνημόνια και -όπως όλα δείχνουν- θα ξαναψηφιστεί όχι μόνο γιατί δεν τα έσκισε, αλλά και γιατί ψήφισε κι άλλο –το πιο σκληρό από τα προηγούμενα. Η λογική σηκώνει τα χέρια. Αν πρέπει κάποιος να σκίσει κάτι τώρα, είναι οι πολιτικοί αναλυτές τα πτυχία τους.

Που δεν κατάλαβαν ότι στην Ελλάδα κανείς δεν ψηφίζει με βάση τους δυσνόητους όρους του πολιτικού διαλόγου, τα ΑΕΠ, τα κουρέματα, την εσωτερική υποτίμηση κλπ. κλπ. Αλλά με το θυμικό. Αν δεν ήταν αυτό το κριτήριο, η κυβέρνηση Παπαδήμου θα ήταν ακόμη στα πράγματα και ο Σαμαράς με το Βενιζέλο θα είχαν θεοποιηθεί.

Αμφότεροι, όμως πέρασαν στην ιστορία σαν τον στρατηγό που υπέγραψε τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, ενώ ο Τσίπρας με τα όχι του, τις παλλινωδίες και την έλλειψη στρατηγικής που τόσο ακριβά καλείται τώρα να πληρώσει ο λαός, φιγουράρει σαν η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Με προοπτική να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε στις εκλογές του Ιανουαρίου. Αυτοδυναμία.

Γιατί απλούστατα στο επτάμηνο που πέρασε, έπεισε τους ψηφοφόρους πως αυτός έκανε ό,τι δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι. Ότι έδωσε μάχη για την εθνική αξιοπρέπεια. Ότι απέναντι σε έναν ανίκητο αντίπαλο έσωσε την υπερηφάνεια της φυλής, που είχαν καταρρακώσει οι προκάτοχοι. Άσχετα αν έφαγε τα μούτρα του.

Ο λαός δείχνει έτοιμος να πληρώσει τη ζημιά. Αρκεί που κάποιος τα έψαλλε στη Μέρκελ και έτριξε τα δόντια σε Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ... Κάποια στιγμή και οι ψυχίατροι θα σκίσουν τα πτυχία τους.

Διαβάστε ακόμα:

Κουρεύουν τις καταθέσεις στα μουλωχτά