ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΛΕΜΟΝΙΑ ΦΤΙΑΞΕ ΛΕΜΟΝΑΔΑ

 

Γράφει η Amodini Κωστάκη

Δεν πιστεύω στην αποχή. Η συμμετοχή στις διαδικασίες μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με πολλούς γελοίους και αρνητικούς εκπροσώπους είναι καλύτερη από τη μη ύπαρξη κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Και η μη συμμετοχή, στα μάτια μου, μοιάζει με ανοιχτή πρόσκληση προς αυτούς που αμφισβητούν την κοινοβουλευτική δημοκρατία, λέγοντας ότι "όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι".

Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ακριβώς ίδιοι. Με μερικούς έχουμε περιθώριο να συνομιλήσουμε και να διαπραγματευτούμε, να παζαρέψουμε την επιβίωση μας. Με άλλους όχι.

Αυτό ήταν ανέκαθεν το κριτήριο μου σε ότι αφορά στην ψήφο στις εκλογές: Ποιος μου αφήνει χώρο και μου δίνει χρόνο να συνομιλήσω και να διαπραγματευτώ μαζί του. Aκόμη και με αμφίβολη επιτυχία!

Αυτή την στιγμή είμαστε παγιδευμένοι ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα. Οπως δεν περιμέναμε από το επίσημο κράτος να επιλύσει τα προβλήματα στον χώρο της υγείας ή της παιδείας και πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας με σχήματα αλληλεγγύης, το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε με οποιαδήποτε μνημονιακή κυβέρνηση, είτε δέχεται να συνομιλήσει μαζί μας είτε μας αγνοεί επιδεικτικά...

Τελικά ο καθένας πράττει και στο θέμα της ψήφου, όπως και σε κάθε άλλο σύμφωνα με την συνείδηση του, το συμφέρον του, το συμφέρον της οικογένειας του, των οικείων του και το όραμα του για την χώρα αυτή.

Πιστεύω στον πολιτικό ρεαλισμό κάτω από ασφυκτικές συνθήκες. Πιστεύω στον ανώτερο εαυτό όλων των ανθρώπων που τους κρατά όρθιους στις δυσκολίες και σε κάθε αντιξοότητα, φέρνοντας στην επιφάνεια την ευγένεια, την καλοσύνη, την συμπόνια, την δημιουργικότητα, την γενναιοδωρία και την αλληλο-υποστήριξη.

Πιστεύω ότι χρειάζεται να είμαστε πρακτικοί και προσγειωμένοι και να δημιουργούμε τον εαυτό μας κάθε στιγμή μαζί με την πραγματικότητα μας. Με άλλα λόγια, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες: " όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια φτιάξε λεμονάδα!".

Καλή συνέχεια σε όσα κάνουμε στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, στο Σχολείο Αλληλεγγύης στη Νίκαια και σε κάθε άλλη δομή αλληλεγγύης σ' όλη την Ελλάδα!

Διαβάστε ακόμα:

Γκάλοπ και μετά τις εκλογές