ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Εποχή παγκοσμιοποίησης, όμως σε πολλές περιοχές της γης η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Η ανθρωποπλημμύρα από τη Συρία και άλλες ασιατικές και αφρικανικές χώρες έχει ξαναφέρει στην επικαιρότητα την πρακτική των τειχών.

Το 1945 υπήρχαν μόνο πέντε συνοριακοί φράκτες σε όλο τον κόσμο, σήμερα υπάρχουν 65, από τους οποίους 45 κατασκευάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Το 2015 η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Κένυα, η Σαουδική Αραβία και η Τυνησία ανακοίνωσαν την κατασκευή φράκτη στα σύνορα τους. Το ίδιο υποσχέθηκαν στους Αμερικανούς οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για το χρίσμα.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. Πρόκειται για μία δαπανηρή διαδικασία χωρίς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της.

Το κόστος του Ισραήλ για το τείχος στη δυτική Οχθη έφτασε το ένα εκατομμύριο δολάρια ανά μίλι. Επίσης η κατασκευή και συντήρηση του υπάρχοντος συνοριακού φράκτη μήκους 670 μιλίων στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού θα κοστίσει 6,5 δις. δολάρια για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ η δημιουργία τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά μήκους 8.892 χλμ θα κοστίσει περισσότερο από 50 δισεκατομμύρια.

Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Από το 1990, μέχρι σήμερα οι συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ έχουν ανακαλύψει 150 τούνελ κάτω από τα σύνορα με το Μεξικό. Συμβαίνει όμως κάτι πολύ πιο οδυνηρό.

Τα αυξημένα μέτρα στέλνουν τους μετανάστες σε επικίνδυνα περάσματα με αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων. Υπολογίζεται ότι από το 2005 έως το 2014 περίπου 40.000 άτομα πέθαναν στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τα σύνορα.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ατακτούλης Ομπάμα και η Volkswagen