ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Όλοι οι πρωθυπουργοί έχουν τον εξ απορρήτων τους. Έναν έμπειρο συνεργάτη – κυματοθραύστη που τον εμπιστεύονται και του αναθέτουν δύσκολες αποστολές. Στα χρόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον αντ’ αυτού τον έλεγαν Γεώργιο Ράλλη, ενώ ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών επί Α. Παπανδρέου ήταν ο Α. Λιβάνης.

Επί ΣΥΡΙΖΑ ο ρόλος αυτός δόθηκε στον Α. Φλαμπουράρη, τον λεγόμενο και παππού στο σύστημα Τσίπρα. Μόνο που ο κυρ–Αλέκος, όπως τον αποκαλούν οι στενοί συνεργάτες του, δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον.

Ο Α. Τσίπρας τον πήρε κοντά του για αλεξικέραυνο, αλλά αποδείχθηκε κεραυνός. Τη μια για το πόθεν έσχες, την άλλη για τα φορολογικά. Τελικά, χρειάζεται μεγάλη τέχνη για να παίξει ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ρόλο αντ’ αυτού. Να κάνει δηλαδή όσα δεν προλαβαίνει ή δεν πρέπει να κάνει ένας πρωθυπουργός. Από το να προλαβαίνει τις διενέξεις και να γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ υπουργών, μέχρι να συνδιαλέγεται με την αντιπολίτευση και να διεκπεραιώνει με το κύρος της θέσης του και τη σοφία του άλλες κρίσιμες αποστολές.

Κάποια εποχή, όταν επί πρωθυπουργίας Α. Παπανδρέου οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία είχαν φτάσει σε οριακό σημείο, οι συνεννοήσεις για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος γίνονταν μέσω του Α. Λιβάνη με την ιδιότητα του ως διευθυντή της ΚΟ ή υπουργού Επικρατείας. Ρόλο γεφυροποιού την περίοδο εκείνη έπαιζε και ο τότε πρόεδρος της Βουλής Γ. Αλευράς.

Μέγας γεφυροποιός αποδείχθηκε και ο Παύλος Μπακογιάννης, στον οποίο πιστώθηκε η προσέγγιση του Κ. Μητσοτάκη με τους Χ. Φλωράκη και Λ. Κύρκο που οδήγησε στη συγκυβέρνηση του καλοκαιριού 1989 υπό τον Τζανή Τζανετάκη. Είναι δύσκολο να βρει κανείς κάποιον άλλον που να μπορούσε να παίξει εκείνη την εποχή αυτό το ρόλο.

Άνθρωπος ειδικών αποστολών στην κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη ήταν ο και συγγραφέας Ν. Θέμελης, ενώ στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, παραλίγο να πληρώσει με την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο την αφοσίωση του στον τότε πρωθυπουργό.

Κρίσιμο ρόλο κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά είχε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, ενώ όχι πολύ καλές αναμνήσεις από τη θητεία του στο μέγαρο Μαξίμου έφυγε και ο εξ απορρήτων του και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος μετά τη δημοσιοποίηση του μαγνητοσκοπημένου διαλόγου του με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη. Όλες οι επιχειρήσεις δικαιολογούν απώλειες.

Διαβάστε ακόμα:

Το γαλαζοπράσινο κράτος γίνεται σιγά - σιγά ροζ