ΟΧΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Πολύς ο λόγος για τον σχηματισμό ή μη οικουμενικής κυβέρνησης, παρότι όλοι γνωρίζουν ότι είναι λάθος ο όρος, καθώς ούτε παγκόσμια κυβέρνηση μπορεί να φτιαχτεί στη μικρή Ελλάδα ούτε πανεθνική, αφού είναι βέβαιο ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν θα κληθεί. Επί βασιλείας Όθωνα, χρησιμοποιήθηκαν άλλες ονομασίες, όπως "ομαδική κυβέρνηση", "συμμαχική κυβέρνηση" ή και "συγχωνευτική κυβέρνηση".

Ο όρος οικουμενική καθιερώθηκε από τον Θ. Ζαϊμη, κατά τους όρους "οικουμενικός πατριάρχης", "οικουμενική σύνοδος" κ.λπ. Μιλώντας σε κάποιο δημοσιογράφο φέρεται να είπε ο Ζαϊμης: «Καν έτι μη συγκροτηθή "οικουμενικόν υπουργείον", οι αρχηγοί των κομμάτων θα συμπράξωσιν εν ομονοία και ομοφωνία».

Ο όρος έγινε άμεσα αποδεκτός και καθιερώθηκε και με τη συμμετοχή του Ζαϊμη το 1877 στην ομώνυμη Κυβέρνηση Κανάρη, που ήταν η πρώτη του είδους επί βασιλείας Γεωργίου Α. Οικουμενικές ονομάστηκαν και η κυβερνήσεις Ζαϊμη το 1926 και Ξ. Ζολώτα το 1989-1990.

Ο Λεβέντης προτείνοντας οικουμενική εννοεί διακομματική σύμπραξη ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων. Θα μπορούσε να την ονομάσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή εθνικής σωτηρίας ή εθνικής ανασυγκρότησης, όπως έχουν προτείνει, κατά καιρούς, διάφοροι θιασώτες της ιδέας των συμμαχικών κυβερνήσεων. Αλλά το τελευταίο που ενδιαφέρει είναι το όνομα. Σημασία έχει να βρεθεί ο τρόπος να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς ο Τσίπρας καθάρισε τον Σαμαρά