ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Με την εκλογή Κυριάκου, ο Σόιμπλε διεύρυνε το πεδίο επιρροής του στην πολιτική ηγεσία της χώρας και τώρα πια θα μπορούσε να σχηματίσει μία εθνική ομάδα συνεργάσιμων ή συνεργατών στο θεάρεστο έργο υλοποίησης των μνημονίων. Τσίπρας, Μητσοτάκης, Θεοδωράκης, Φώφη, Λεβέντης.

Ο νεοεκλεγείς αρχηγός της ΝΔ μπορεί να μην έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον πανίσχυρο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, μπορεί όμως – περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον Έλληνα πολιτικό – να συνεννοείται μαζί του ακόμη με τα μάτια, αν όχι σε μία από τις τρεις ξένες γλώσσες, αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, που μιλά άπταιστα.

Πάει καιρός που οι Γερμανοί είχαν σταμπάρει τον Κυριάκο σαν έναν αξιόπιστο συνομιλητή, εντύπωση που ο υιός Μητσοτάκης είχε ενισχύσει με τις θέσεις του και την πολιτική που ακολούθησε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο τομέας των μεταρρυθμίσεων είναι το γήπεδο όπου συναντώνται – μόνο νοερά προς το παρόν – Σόιμπλε και Μητσοτάκης.

Φίλοι του Κυριάκου λένε πως αν δεν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να ήταν πρόεδρος του κόμματος των μεταρρυθμιστών, προοπτική που πριν προκύψει πρόβλημα ηγεσίας στη ΝΔ, ενθουσίαζε αρκετούς Έλληνες και ξένους.

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει αποκαταστήσει ένα καλό σημείο επαφής με τους Ευρωπαίους, θεωρείται όμως ότι τείνει πιο ευήκοον ους στον αμερικανικό παράγοντα που τον κατηύθυνε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το παιχνίδι της εξουσίας, λοιπόν, έχει προσλάβει νέες διαστάσεις, αν και προς το παρόν ο διαιτητής Σόιμπλε το ελέγχει απολύτως.

Διαβάστε ακόμα:

Ετσι άρχισε η επίθεση κατά των νταβατζήδων