Η ΞΕΜΑΤΙΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αν είναι δυνατόν ένας δυναμικός, πανέξυπνος και πολυδιαβασμένος ηγέτης σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου να πιστεύει στις μοίρες και να έχει στο πλευρό του μόνιμη ξεματιάστρα. Αν είναι δυνατόν να αποδίδει τα σημαδιακά γεγονότα της ζωής του στην τύχη κι όχι στις απαράμιλλες ικανότητες του, τις φοβερές σπουδές του και τη διεθνή αναγνώριση. Κι όμως!

Να μιλήσουμε πρώτα για τον παράγοντα ξεματιάστρα. Ήταν η κυρία Σοφία, αρμενικής καταγωγής από τη Μ. Ασία, που υπήρξε η καλύτερη στο είδος της σ' όλη την Αθήνα. Η σύσταση στη Δήμητρα δόθηκε από την ιδιοκτήτρια του οίκου μόδας όπου έραβε τα φορέματα της η τελευταία σύζυγος του μακαρίτη πρωθυπουργού, που γεννήθηκε 5 Φεβρουαρίου σα σήμερα, το 1019.

Η κυρία Σοφία έγινε σύντομα μέλος της αυλής του Ανδρέα. Σε μία συνέντευξη της στον καθηγητή και συγγραφέα Θάνο Βερέμη είχε αποκαλύψει ένα σημαντικό στοιχείο της τεχνικής της. Συγκεκριμένα είπε ότι για να έχει οπτική επαφή με τον ματιασμένο πρωθυπουργό έκανε το ξεμάτιασμα από την τηλεόραση.

Να δούμε την άλλη πλευρά του Ανδρέα, τον Ανδρέα του κισμέτ, όπως τον περιγράφει ο φίλος του Αδαμάντιος Πεπελάσης.
«Προς το τέλος της ζωής του, μέρος της κοινής γνώμης ξαφνιάστηκε με ορισμένες συμπεριφορές και τάσεις, όπως π.χ. κομποσχοίνια, τάματα ,ευχέλαια και άλλα τέτοια. Εν τούτοις, ο σπόρος ήταν εκεί από παλιά. Θυμάμαι ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι του 1962. Συχνά γευματίζαμε οι δύο μας εκεί παραδίπλα από το γραφείο μας, στα Καλάμια της οδού Σταδίου.

»Ο Ανδρέας πριν από λίγο είχε πιει ένα ουίσκι. Μετά το τρίτο ποτήρι από τον «Υμηττό» Καμπά, τα μάτια του υγραίνονται, καθώς μου εξομολογείται την ανησυχία του. ''Κάθε βράδυ πηγαίνοντας στο κρεβάτι αναρωτιέμαι πόσο ακόμη θα συνεχίσει η καλή μου τύχη''.
»Συνέχισε απαριθμώντας τις τυχερές στιγμές της ζωής του. Γρήγορα εννόησα ότι λογική συνομιλία δεν είχε νόημα. Όλα τα σημαδιακά γεγονότα της ζωής του, Χάρβαρντ, βιβλία, αναγνώριση, Μπέρκλεϊ κ.α, ήταν από τις μοίρες. Και ο πατέρας του έπαιζε με τις μοίρες, μόνο που εκείνος αρέσκονταν να ακούει τη φωνή του, ο Ανδρέας έβγαζε την ψυχή του. Ο βαθύς ψυχικός του κόσμος ήταν πάντα σε εγρήγορση».

 

Διαβάστε ακόμα:

Τα ρατσιστικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ