ΔΡΑΚΟΥΜΕΛ ΑΠΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Κι έλεγα τι μου θυμίζει το σκηνικό που ζούμε αυτές τις μέρες με τη διαπραγμάτευση. Μα ασφαλώς τα στρουμφάκια, την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων που έκανε θραύση ανάμεσα σε παιδιά και μεγάλους τη δεκαετία του 1980.

Ένας απαίσιος μάγος, λέγε με Σόιμπλε, θέλει να καταβροχθίσει, τα πλασματάκια με τις μπλε φορεσιές, τα στρουμφάκια που ζούν στο Στρουμφοχωριό, μέσα στο δάσος. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα εναντίον τους. Απειλές, μάγια και ξόρκια. Οι ομοιότητες με την πραγματικότητα είναι εκπληκτικές.

Ιδού πως περιγράφει τον Δρακουμέλ-Σόιμπλε η Βικιπαίδια: «Είναι ένας κακός μάγος που έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τα στρουμφάκια για να φτιάξει χρυσό με ένα παλιό μαγικό ξόρκι. Ενίοτε θέλει και να τα φάει. Συνοδεύεται πάντα από την γάτα του, Ψιψινέλ». Εννοεί προφανώς τη Λαγκάρντ.

Ας δούμε, όμως πως περιγράφει η Βικιπαίδια τον Τσίπρα: «Ο Μπαμπαστρούμφ είναι ο μόνος χαρακτήρας ανάμεσα στα στρουμφάκια που είναι ντυμένος με κόκκινα ρούχα και κόκκινο σκούφο. Είναι ο αρχηγός της κοινότητας και πατρική φιγούρα για τα υπόλοιπα στρουμφάκια. Γνωρίζει να φτιάχνει μαγικά φίλτρα, αλλά δεν παρουσιάζεται ως μάγος». Μαθητευόμενος ίσως;

Καταπληκτική και η ομοιότητα της Στρουμφίτας με τη Μέρκελ: «Η Στρουμφίτα είναι το μόνο ενήλικο θηλυκό στρουμφάκι. Δημιουργήθηκε από τον μάγο Δρακουμέλ, με σκοπό να διεισδύσει στο στρουμφοχωριό -εννοεί της Ελλάδα- και να οδηγήσει τον Δρακουμέλ εκεί. Όταν ήταν υποχείριο του Δρακουμέλ ήταν μελαχρινή, άσχημη και ύπουλη, αλλά ο Μπαμπαστρούμφ έλυσε τα μάγια και η Στρουμφίτα μετατράπηκε σε γοητευτική ξανθιά».

Ο Ξερόλας είναι ένας άλλος τύπος της στρουμφοκοινωνίας που θυμίζει έντονα τον Γιάνη Βαρουφάκη στις φόρμες του. Ιδού πως περιγράφεται: «Ένας ξερόλας που όλο προσπαθεί να βοηθήσει τον Μπαμπαστρούμφ, αλλά ελάχιστες φορές τα καταφέρνει. Απαγγέλλει συνέχεια ποιήματα, αλλά και με αυτό προκαλεί μπελάδες. Συχνά τον βλέπουμε να εκτοξεύεται έξω από το χωριό από τα υπόλοιπα στρουμφάκια όταν πετάει εξυπνάδες. Ξεχωρίζει από τα μεγάλα στρογγυλά γυαλιά που φοράει. Γνωστή του φράση: Όπως θα έλεγε και ο Μπαμπαστρούμφ».

Σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες του Στρουμφοχωριού εκπροσωπούνται στη σκηνή των διαπραγματεύσεων. Ο Γκρινιάρης για παράδειγμα. Είναι το μοναδικό στρουμφάκι που γκρινιάζει και παραπονιέται για τα πάντα που συμβαίνουν στα άλλα στρουμφάκια, στο ίδιο, αλλά και στο υπόλοιπο Στρουμφοχωριό. Γνωστή του φράση: Μου τη δίνει... Μην πείτε ότι δεν σας θυμίζει το Θοδωρή Δρίτσα και τις γκρίνιες του για τις αποκρατικοποιήσεις...

Ο Μελένιος θυμίζει τον Αβραμόπουλο. Και να γιατί: «Είναι το στρουμφάκι με τη πιο πολλή αυτοπεποίθηση, ουσιαστικά πάσχει από ναρκισσισμό. Κοιτάζεται συνεχώς στον καθρέφτη που έχει πάντα μαζί του και περιποιείται ίσως σε υπερβολικό βαθμό τον εαυτό του. Ξεχωρίζει από το λουλούδι που στολίζει τον σκούφο του. Μπαμπαστρούμφ».

Ο Κ. Καραμανλής είναι το στρουμφάκι Χουζούρης: «Θα το χαρακτηρίζαμε ως το πιο τεμπέλικο στρουμφάκι. Νυστάζει συνεχώς και βαριέται να κάνει το οτιδήποτε...»

Στο κάστ των στρουμφακίων και ο μπαρμπα-Αλέκος: «Είναι το πιο φαγανό στρουμφάκι. Καταβροχθίζει γλυκά, στρουμφόμουρα, πίτες και άλλες λιχουδιές, αμέσως και όπου τις βρει. Κάνει επιδρομές στην κουζίνα του Μάγειρα και αφανίζει ό,τι υπάρχει εκεί...»

Κλείνω, άνευ σχολίων, με το στρουμφάκι που έχει το όνομα Προκόπης. «Ξεχωρίζει από το τατουάζ με την καρδιά που έχει στο μπράτσο του. Είναι πάντα σε φόρμα, αφού ασχολείται σχεδόν με όλα τα σπορ. Αν υπάρχει κάποια δυσκολία, μπορείς πάντα να βασιστείς σε αυτόν. Αν και είναι λίγο άξεστος, πάντα έχει τη διάθεση να δώσει ένα χεράκι βοηθείας...»

Διαβάστε ακόμα:

Ο έρωτας είχε τσακίσει ψυχολογικά τον Ανδρέα