Η ΜΕΛΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

«Όπως και η Τζάκι έτσι και η Μελάνια είναι όμορφη και έξυπνη με επίγνωση της μόδας», είχε δηλώσει στην Daily Mail, μια από τις βιογράφους της Τζάκι Κένεντι, η Πέμελα Κέογκ. Η Μελάνια Τραμπ τραβά τα βλέμματα και εγείρει προβληματισμούς.

Εμφανίστηκε υπό τους ήχους του τραγουδιού «We are the Champions» των Queen για να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας και να πρωταγωνιστήσει σε άρθρα ξένων μέσων. Στο κεντρικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παραχώρησε μια ομιλία που θύμισε εκείνη της Μισέλ Ομπάμα το 2008, στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Αργότερα η λογογράφος της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, παραδέχθηκε ότι «δανείστηκε» κατά λάθος ορισμένα αποσπάσματα από ομιλία που είχε εκφωνήσει η νυν πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Η Μελάνια Τράμπ και οι γυμνές φωτογραφίες της, από την εποχή που ήταν μανεκέν, σε κάποια φάση έφθασαν να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Όπως η Ασπασία του Περικλή στην Αθήνα πριν από 2500 χρόνια. Δύο ιστορίες με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπου επιβεβαιώνεται το δόγμα ότι στον έρωτα και την πολιτική όλα επιτρέπονται.
Στην Αμερική, υποστηρικτές του υποψηφίου Τεντ Κρουζ είχαν δώσει χτύπημα κάτω από τη ζώνη στον Ντόναλντ Τραμπ δημοσιεύοντας τολμηρές πόζες της εκ Σλοβενίας συζύγου του Μελάνια Κάνους Τραμπ. «Συναντήστε την Μελάνια Τραμπ, την επόμενη πρώτη κυρία. Ή ψηφίστε Τεντ Κρουζ την Τρίτη» ήταν το σλόγκαν που συνόδευε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες.

Στην αρχαία Αθήνα, ένα πρωινό οι πολίτες είδαν στην Βασίλειο Στοά να αναρτάται από τον Επώνυμο άρχοντα σε πινακίδα, επίσημη καταγγελία με το κατηγορητήριο κατά της Ασπασίας:
«O Έρμιππος αυτά καταγγέλλει κατά της Ασπασίας του Αξιόχου. Αδικεί η Ασπασία γιατί τους θεούς που τιμά η πόλη δεν τους αναγνωρίζει και γιατί παραδέχεται τις έρευνες και τις γνώμες των άθεων φιλοσόφων. Αδικεί με λόγια επικίνδυνα, παραπλανά και διαφθείρει τη νεολαία. Τίμημα ο θάνατος».

Είχε προηγηθεί ο κωμικός ποιητής Κρατίνος που χαρακτήρισε την Ασπασία παλλακίδα, ασύστολη, με σκυλίσια μάτια και ο ιερέας του Ερεχθέα Διοπείδης που όταν έλειπε ο Περικλής στη Σάμο πρότεινε στην Εκκλησία του Δήμου να διώκονται εκείνοι που δεν λατρεύουν τους θεούς της πόλης.

Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση των συζύγων ήταν άμεση, αλλά διαφορετική σε ύφος, τόνο και περιεχόμενο. Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ εξοργισμένος προειδοποίησε τον γερουσιαστή του Τέξας. «Ο Τεντ Κρουζ, ο ψεύτης, χρησιμοποίησε μόλις μία φωτογραφία της Μελάνια Τραμπ από μια διαφημιστική της φωτογράφιση στο παρελθόν. Πρόσεχε, Τεντ, ψεύτη, θα αποκαλύψω τα πάντα για την δική σου γυναίκα!».

Στην αρχαία Αθήνα η δίκη της Ασπασίας, της γυναίκας από την Μίλητο που είχε μαγέψει τον Περικλή και στάθηκε η αφορμή να χωρίσει την γυναίκα του, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον και μεγάλη κοσμοσυρροή. Το άγγελμα της νίκης του αθηναϊκού στόλου κατά των Κορινθίων, στα Σύβοτα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα και όλοι περίμεναν να ακούσουν την αγόρευση συνηγόρου της, που δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον σύντροφο της.

Όλοι, δικαστές και κοινό, ήταν εναντίον της Ασπασίας, αλλά το κλίμα άλλαξε μόλις πήρε το λόγο ο χαρισματικός ηγέτης. Γαλήνιος και ατάραχος ο Περικλής άρχισε να μιλά, όμως το τρέμουλο της φωνής του και ένα δάκρυ στην άκρη των ματιών του φανέρωσαν την ένταση και την αγωνία του για την τύχη της αγαπημένης του. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο την αγαπούσε. Ο Περικλής αψηφώντας το γεγονός ότι η Ασπασία ήταν ξένη, άρα εθεωρείτο κατώτερη από οποιαδήποτε Αθηναία, χώρισε την γυναίκα του για να την παντρευτεί.

Την εποχή εκείνη οι γυναίκες των Αθηνών κατά κανόνα δεν ήταν καλλιεργημένες. Απεναντίας, η Ασπασία διακρινόταν για τον πλούτο των γνώσεων και την πνευματική της ευρύτητα. Στο πρόσωπό της ο Περικλής δεν βρήκε μόνο μια σαγηνευτική σύντροφο, αλλά και μια ανεκτίμητη συνεργάτιδα στις καθημερινές υποθέσεις του ως αρχηγός κράτους.

Η Ασπασία κηρύχθηκε αθώα και το πλήθος, αυτό που νωρίτερα ήθελε την καταδίκη της, ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Ίσως γιατί κατάλαβε ότι η δίκη της που ήταν μία από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία υποκινήθηκε από πολιτικά κίνητρα για να γκρεμίσει έναν ήρωα σαν τον Περικλή.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ισπανικός εμφύλιος ήταν διεθνής