ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 23 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Παρακαλώ, διαβάστε προσεκτικά τις αράδες που ακολουθούν και ρουφήξτε το νόημα τους. Είμαι σίγουρος ότι θα ανατριχιάσετε, και μόνο αν σκεφθείτε τι έλεγε ο τότε πρωθυπουργός, ο οποίος βέβαια δεν θα αποφύγει την κατάρα της Ιστορίας για τις δικές του ευθύνες.

«Είτε το έθνος θα εξαφανίσει το χρέος, είτε το χρέος θα αφανίσει το έθνος» τόνιζε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 2 Δεκεμβρίου 1993 στο υπουργικό του συμβούλιο που συνεδρίασε με θέμα τη φορολογική μεταρρύθμιση. Μία ομιλία, που λόγω ομοιότητας των συνθηκών του σήμερα αποκτά δραματική επικαιρότητα. Θα’ λεγε κανείς ότι θα μπορούσε να την επαναλάβει όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αύριο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ομιλία του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ επικαιροποιείται και από έναν ακόμη λόγο. Ότι σα σήμερα 23 Ιουνίου συμπληρώνονται 21 χρόνια από το θάνατο του. Έλεγε ο τότε πρωθυπουργός:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να ενημερώσω και εσάς και τον ελληνικό λαό για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το δημόσιο χρέος έχει γονατίσει τον προϋπολογισμό του κράτους. Βλάπτεται η εθνική οικονομία στο σύνολο της. Οι μεγάλες δανειακές ανάγκες του προϋπολογισμού έχουν κάνει το χρήμα πανάκριβο. Τα υψηλά επιτόκια στραγγαλίζουν τις επενδύσεις.

»Οι επιχειρήσεις συρρικνώνονται. Οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Η οικονομία στο σύνολο τους φτωχαίνει και πλουτίζουν μόνο ορισμένοι μεγάλοι ομολογιούχοι. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Είναι καιρός να αντιδράσουμε, να βάλουμε ένα τέλος. Ο καλύτερος και τελικά ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από το βάρος του δημοσίου χρέους είναι η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη».

Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην έπαιξε με το μοτίβο της ανάπτυξης. Καλό το παραμύθι τους, αλλά δεν είχε δράκο. Και δράκος δεν ήταν άλλος παρά το ασφαλιστικό, που κανείς δεν έλεγε να ανοίξει.

Ο Σημίτης φώναζε από το 1995 ότι το ασφαλιστικό θα τινάξει στον αέρα την οικονομία, αλλά όταν επιχείρησε να το αλλάξει, ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες. Μία απόπειρα, για τα μάτια όπως αποδείχθηκε, έγινε επί Κώστα Καραμανλή, ώσπου φτάσαμε στο μνημόνιο κι είδαμε τι εστί βερύκοκο.

Σήμερα ψάχνουμε πάλι για επενδύσεις. Γιατί χωρίς επενδύσεις θα καταρρεύσει και πάλι το ασφαλιστικό. Ο Τσίπρας θα μπορούσε να διαβάσει την ομιλία του Ανδρέα στην τηλεόραση και κανείς να μην καταλάβει ότι αφορά την οικονομία του 1993. Τέτοιες μεγάλες αλλαγές συντελούνται σ’ αυτή τη χώρα...

Διαβάστε ακόμα:

Το σκοτάδι δεν γεννάει αλήθεια