ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΝ ΕΘΝΑΡΧΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αν ζούσε σήμερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος και έκανε αυτά που έκανε, οι Συριζαίοι (και όχι μόνο αυτοί) θα τον είχαν πάρει στην πλάκα. Θα τον θεωρούσαν αφελή για τη δημοκρατικότητα του και μη ρεαλιστή για τη διπλωματικότητα του. Ξέρουμε όλοι τι έκανε και τι συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση με τις τηλεοπτικές άδειες και την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Τσαμπουκά στον τσαμπουκά, μαγκιά στην μαγκιά. Ενώ ο Βενιζέλος;

Διαβάστε τι είπε –ο ...αφελής- στους δικαστές πριν από 87 χρόνια, όταν στις 27 Μαίου ζήτησε να εντοπίζουν και να ακυρώνουν τυχόν παράνομες πράξεις της κυβέρνησης, υποσχόμενος ότι θα τους συνέχαιρε προσωπικά και δια ζώσης:

«Βέβαια δεν σας υπόσχομαι ότι η κυβέρνησις εκ προθέσεως θα διαπράξη παρανομίαν δια να σας δώση την ευκαιρίαν ν΄ ακυρώσητε την πράξιν της και την επαναφέρητε εις την τάξιν. Άλλωστε αν η αρχή της σοφίας είνε ο φόβος του Κυρίου, η λειτουργία του συμβουλίου της επικρατείας είνε η αρχή ίσως περισσοτέρας προσοχής εκ μέρους των κυβερνώντων όπως αποφεύγουν παρανόμους πράξεις. Αλλ΄ όσην προσοχήν και αν δείξωμεν είνε ανθρώπινον να υποπέσωμεν και εις παρανόμους ενεργείας. Όταν δε έστω και άνευ προθέσεως διαπράξη η κυβέρνησις καμμίαν παρανομίαν και έλθη το συμβούλιον της επικρατείας να της πη ότι της ακυρώνει την πράξιν της ταύτην, σας βεβαιώ ότι θα έλθω προσωπικώς να συγχαρώ και να σφίξω το χέρι του προέδρου και των μελών του συμβουλίου της επικρατείας, διότι υπενθύμισαν εις την κυβέρνησιν ότι δεν έχει το δικαίωμα να παρανομή." (η ορθογραφία είναι πιστή αντιγραφή από το πρωτότυπο).

Πρόκειται για απόσπασμα από την ομιλία του εμπνευστή της μεγάλης Ελλάδος στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο μόλις είχε επανασυσταθεί (με τον 3713/1928 "περί Συμβουλίου της Επικράτειας").

Άλλοι καιροί, άλλα (πολιτικά) ήθη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει διαφορετικά.

Διαβάστε ακόμα:

Μάθανε ότι πηδιόμαστε, πλακώσανε κι οι Αλβανοί