ΤΣΙΠΡΑΣ, Ο ΤΕΡΗΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

γράφει ο στήβεν αβραμίδης

Άκουσα την ομιλία του έτσι, και όπως αλλοιώς θες τον χαρακτηρίζεις, αυτόν που πρωθυπουργεύει στην Ελλάδα επειδή η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, στην Ήπειρο. Εντύπωση μου έκαναν τα όσα είπε για το διεθνές πρόβλημα με τις fake ειδήσεις – πόσο γρήγορα υιοθέτησε το greekamerican way of taliking -, το οποίο όμως έχει μεγαλώσει στο Μηδενιστάν, μιας κι εδώ, κυριαρχούν οι απελπισμένες ειδήσεις.Υποθέτω οτι τα συμπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης έχουν τις αληθινές κι ελπιδοφόρες ειδήσεις, ενώ τα αντιπολιτευόμενα αυτές που δεν άρεσαν στον έτσι.

Αυτό λοιπόν που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι στον Τσίπρα δεν αρέσει να λένε κάποιοι ψέματα για να διαμορφώσουν κάποια γνώμη στον κόσμο. Να του κάνουν το άσπρο μαύρο και να τον παραμυθιάζουν. Αν ο έτσι είχε εκλεγεί με αλήθειες, θα είχε πράγματι δίκιο. Οι ενέργειες του όμως, τόσο σε θεωρία όσο και σε πράξη, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, μαρτυρούν ότι τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να τον πειράζει αυτή η πρακτική. Έτσι κέρδισε αυτός, ε, νομοτελειακά έτσι και θα χάσει.

Αφού στον λαό αρέσουν τα ψέματα, αυτά πρόκειται να κυριαρχήσουν ξανά. Μπορεί να μην συμβεί στις επόμενες εκλογές με τον Τέρυ Χρυσό της πολιτικής, θα συμβεί όμως σίγουρα όταν η πολιτική γεννήσει έναν επόμενο απατεώνα. Και μην αμφιβάλετε οτι θα γίνει αυτό. Αρκεί να θυμηθούμε την ρήση του Henry Louis Mencken: O καλός πολιτικός στην δημοκρατία είναι τόσο παράδοξο όσο ο τίμιος διαρρήκτης.

Γιατί όμως τον ενόχλησε τελικά το δήθεν ψέμμα για την πετρελαιοκηλίδα, την χολέρα στο νοσοκομείο ή το οτι έχει εξισώσει τον μισθό του επιστήμονα με του ανειδίκευτου εργάτη; Γιατί θέλει μόνο να διαβάζει ή να ακούει μαλακίες για τον κομουνιστή που έχει συναντήσει τρεις αμερικανούς προέδρους; Δεν υπάρχει γιατί λόγω κάποιας ψυχιατρικής διάγνωσης. Είναι ο πρωθυπουργός, δημοκρατικά εκλεγμένος, και θέλει να έχει μόνο αυτός το δικαίωμα να λέει ψέματα. Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε άλλον. Μόνο αυτός πρέπει να αποφασίζει για την ποιότητα και την ποσότητα του ψέματος.

Πώς αποφασίζει για τις στημένες ερωτήσεις σε μιαν συνέντευξη ή για το κοινό που θα τον ακούσει και θα τον χειροκροτήσει σε μια μάζωξη σαν της Ηπείρου; Ακριβώς αυτό θέλει και για τις ειδήσεις. Κι ακριβώς αυτό το μήνυμα περνάει και στα μέσα ενημέρωσης, που ούτως ή άλλως είναι μέσα disinformation ανάλογα με την προέλευση των τάληρων. Να ακούνε αυτόν που θα δώσει επίδομα ξανά τον Δεκέμβριο και να προσαρμοστούν αναλόγως. Όπως προσαρμόστηκε και το κοινό που τον άκουγε στην Ήπειρο, και κανείς δεν διερωτήθη, με ανοιχτή ερώτηση, σήμερα τελικά έλεγε αλήθεια ο έτσι; Για τις fake ειδήσεις μιλάω ή τις απελπισμένες. Εκτός αν έλεγε πάλι ψέματα, οπότε τον αφήσανε να καεί μόνος του μέσα στην επικοινωνιακή πολιτική του.

ΑΠΟ ΤΟ block του Στήβεν Αβραμίδη Το φως του φεγγαριού....