Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΥΤΑΝΙΑ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ ΡΩΣΙΚΟ

 

Γιατί να κατηγορήσω τον τσάρο της Ρωσίας, όταν τρία χρόνια αφού έχει ξεκινήσει η Επανάσταση του 1821, αυτός προτείνει η Ελλάδα να χωριστεί σε τρία κομμάτια, σε τρεις ηγεμονίες αυτοδιοικούμενες, όμως υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου. Εγώ θέλω ελεύθερη την Ελλάδα, όχι έτσι όπως πρότεινε ο...από αγάπη για την Ελλάδα Αλέξανδρος Α', όμως δεν τον σχολιάζω!. Όπως δεν θα τον ευχαριστούσα αν πρότεινε την πλήρη ανεξαρτησία της πατρίδος μου.

Ο τσάρος, και ο κάθε ξένος, φροντίζει τα δικά του συμφέροντά. Ακόμα κι αν η παρέμβασή του με το περιβόητο υπόμνημα του ρωσικού στέμματος στις 9 Ιανουαρίου, σα σήμερα, το 1824, ήταν απόλυτα υπέρ της Ελλάδος, αυτό θα συνέβαινε διότι εξυπηρετούσε την πλευρά του. Να, γιατί ως ελεύθερος πολίτης ούτε θα τον ευχαριστούσα, ούτε θα τον επέκρινα. Εμείς οι Έλληνες του 21ου αιώνα δεν είμαστε τόσο ελεύθεροι, όσο θα θέλαμε, γι' αυτό τα περιμένουμε όλα από τους ξένους. Δεν αποφασίζουμε εμείς για πάρτη μας, στα διεθνή αλισβερίσια άλλοι έχουν τον πρώτο λόγο.

Η Αγγλία μ' όλο το “επιτελείο” του Μαυροκορδάτου έπαιξε πολύ δυνατά στην Ελλάδα με σημαδεμένη τράπουλα, μέχρι που έστησε εμφύλιο πόλεμο το 1823. Κι αν χρειαζόταν θα προκαλούσε κι άλλη εμφύλια διαμάχη το 1824, όπως πράγματι έκανε. Ο δειλός, ο μουνοπανάκιας τσάρος, στην κόντρα του με τα αγγλικά συμφέροντα για το ''ελληνικό ζητημα'' αλλά και για να μη στεναχωρήσει τον σουλτάνο, έκανε την κίνησή του.

Να, τι πρότεινε η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας: Ήπειρος και Δυτική Στερεά μια ηγεμονία, δεύτερη Θεσσαλία και Αν. Στερεά και τρίτη Μοριάς, Κρήτη και νησιά Αιγαίου. Κι όμως! Το υπόμνημα - τσίρκο αποτέλεσε τη βάση για τις διεθνείς συμφωνίες που ακολούθησαν και έσπασε διπλωματικά την απομόνωση της Ελλάδος. Τελικά, πιο πουτάνα στην αποικιοκρατία η Αγγλία έβαλε για καλά το πόδι της στα Βαλκάνια, παρ' ότι ο χώρος θεωρούνταν φιλορωσικό γήπεδο.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΡΩΜΕΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ