Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

 

Έχεις τα όπλα και τα παραδίδεις; Ντροπή. Και αναξιοπιστία τουλάχιστον να συνυπογράψεις με τον αντίπαλο χωρίς να έχεις εξασφαλίσει τις εγγυήσεις ότι πράγματι θα εφαρμοστούν οι όροι της συμφωνίας. Κλαίγανε οι αντάρτες του ΕΛΑΣ όταν το κόμμα, το ΚΚΕ, τους είπε να παραδώσουν τα όπλα τους. Είχαν πολεμήσει τον Γερμανό, να φύγει ο κατακτητής, όμως όχι να ξαναγίνει στην πατρίδα κυβέρνηση αντιλαϊκή.

Η περιβόητη Συμφωνία της Βάρκιζας έγινε σα σήμερα 12 Φεβρουαρίου, το 1945, στη βίλα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, λίγα μέτρα μετά τις ψησταριές της Βάρης. Τα βρήκαν υποτίθεται οι δύο πλευρές, οι Έλληνες της δεξιάς με τους Άγγλους και οι Έλληνες της αριστεράς εγκαταλελειμμένοι πλέον από τους συντρόφους της Ρωσίας. Την αμέσως προηγούμενη ημέρα , άλλωστε, 11 Φεβρουαρίου, στη Συμφωνία της Γιάλτας επικυρώθηκε οριστικά ότι είναι εκτός σοβιετικής επιρροής η Ελλάδα, άρα στο γήπεδό τηςσυνεχίζει να παίζει μπάλα η βρετανική διπλωματία.

Όταν, λοιπόν, οι μεγάλες δυνάμεις χωρίζουν τον κόσμο μετά την ήττα της Γερμανίας στον πόλεμο, οι Έλληνες κομουνιστές που, δεν έχουν μάθει να αποφασίζουν μόνοι τους, σύρθηκαν στην Συμφωνία της Βάρκιζας χωρίς πραγματικές απαιτήσεις από πλευράς τους. Είχαν προηγηθεί οι 7.000 νεκροί και από τις δύο πλευρές στα Δεκεμβριανά, πριν προκύψει η ανακωχή ''κυβέρνησης'' από τη μια και από την άλλη ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Υποτίθεται ότι με την Συμφωνία της Βάρκιζας θα επιτυγχάνονταν η ενότητα του ελληνικού λαού και η πολιτική ομαλότητα. Ήταν μια συμφωνία που παραβιαζότανε και τελικά οδήγησε... χωρίς συμφωνία στον εμφύλιο σπαραγμό που τελείωσε τον Αύγουστο του 1949.

Στέκομαι σε δύο πρόσωπα. Ανάμεσα στα μέλη των δύο επιτρόπων της Συμφωνίας της Βάρκιζας ήταν με τους κυβερνητικούς ο στρατηγός Παυσανίας Κατσώτας, με τους αριστερούς ο Ηλίας Τσιριμώκος. Φοβερά πράγματα.
Αμέσως μετά την Βάρκιζα ο Κατσώτας αναλαμβάνει στρατιωτικός διοικητής Αθήνας και οι αριστεροί δικαιολογημένα έχουν παράπονα μαζί του. Υπ' όψιν ότι ο Κατσώτας είχε πολεμήσει τους κομουνιστές στη Μάχη της Αθήνας, στα Δεκεμβριανά του 1944. Μετά από δέκα χρόνια, το 1954 ο στρατηγός Παυσανίας Κατσώτας εξελέγη δήμαρχος Αθήνας υποστηριζόμενος από την... αριστερά.

Ο Ηλίας Τσιριμώκος, αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος, πραγματικά αριστερού, όχι μαϊμού ΠΑΣΟΚ, υπουργός της αντιδεξιάς κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, έγινε αποστάτης της ''αλλαγής'' και βασιλικός πρωθυπουργός ενάντια της εκλεγμένης κυβέρνησης το 1965.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΟΛΕΜΟ ΕΣΠΕΡΝΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ