ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ

 

Για το 1821 δεν τα λένε όλα στο σχολείο. Το μάθημα είναι πολύ σιδερωμένο. Δικαιολογημένα. Μήπως ο Τούρκος λέει την αλήθεια; Για το ίδιο γεγονός, για τα 400 χρόνια και για την επανάσταση, η Ιστορία της Τουρκίας είναι γραμμένη στα μέτρα της. Όπως και στην Ελλάδα. Επόμενο. Πρέπει να τονιστεί η εθνικοφροσύνη. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων. Να ηρωποιηθούν και προδότες, αν χρειαστεί. Να αποκρυφτούν εγκλήματα πρωταγωνιστών του ξεσηκωμού. Να περιοριστεί όσο γίνεται η φαγωμάρα των Ελλήνων.

Μεγάλη ημέρα η 25η Μαρτίου. Και μόνο ότι συμβολίζει την έναρξη της εθνεγερσίας. Μην κολλήσουμε σε ιστορικές ή παραϊστορικές ''ανακρίβειες'', που πιθανότατα να βοηθούν την αλήθεια, π.χ. ότι πράγματι το ξεκίνημα της επαναστάσεως έγινε την 24η Μαρτίου ή την 11η Απριλίου. Σημασία έχει ότι η 25η Μαρτίου εκφράζει γεγονός τιμής και περηφάνιας για την Ελλάδα, όμως όχι και νίκης. Επειδή υποτίθεται ότι για πάρτη τους τελικά αποφάσισαν κάποιοι Έλληνες να διώξουν τους Τούρκους, όχι για τα ξένα συμφέροντα...

Να, όμως, που τα ξένα συμφέροντα έβαλαν το χέρι τους, τη χερούκλα τους, και καθάρισαν τη μπουγάδα. Οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν, αλλά δεν νίκησαν οι Έλληνες. Νίκησαν οι ξένοι. Και δεν νίκησαν για πάρτη των Ελλήνων. Με ενοχλεί, ως πολίτη του κόσμου, να το πω κουλτουριάρικα και πολιτικοποιημένα, ότι ξένοι μπερδεύονται πότε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, πότε στη Συρία και την Λιβύη. Κάθαρμα ο Σαντάμ και ο Ασάντ και ο Καντάφι; Το αρχικάθαρμα! Το μέγιστο κάθαρμα, των καθαρμάτων το κάθαρμα. Εσένα, ρε αλήτη, Αμερικάνε και Γάλλε, Γερμανέ και Έλληνα, όποιας εθνικής φάρας είσαι, τι σε νοιάζει;

Μπουρδέλο γίνεται η Γαλλία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Πορτογαλία με τις απεργίες, λες να βρίσκονται ακόμα στην εποχή του Γιάννη Αγιάνη. Οι συγκρούσεις με τα ματ. Θα μπούκαραν οι ξένοι στρατοί και θα άρχιζαν οι βομβαρδισμοί σε επιλεγμένους στόχους επειδή φοιτητές και εργάτες τα βάζουν με την κυβέρνηση;

Με την 25η Μαρτίου γιορτάζουν οι Έλληνες την απελευθέρωση. Παραμύθι! Η 25η Μαρτίου είναι του 1821. Όχι του 1827, όπου τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς καταστράφηκε όλος ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος στο Ναβαρίνο. Από τον ενωμένο αγγλογαλλορωσικό στόλο, όχι τον ελληνικό. Το 1821 δεν ελευθερώθηκε η Ελλάδα, ούτε την 25η Μαρτίου του 1822, ούτε του 1823. Κι όταν επενέβησαν οι ξένοι, τότε η Ρούμελη ήταν προσκυνημένη, διαλυμένα τα ρουμελιώτικα στρατεύματα, η Αθήνα κατειλημμένη και έπαιζαν μπάλα μόνον η Πελοπόννησος και δύο νησιά, η Ύδρα και οι Σπέτσες.
Δεν υπήρχε ελπίδα για την Ελλάδα αν ο ενωμένος στόλος των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, με μόνο 27 πλοία και 1.270 κανόνια συνολικά, δεν τσάκιζαν ολοσχερώς τα 82 πλοία του Ιμπραήμ με 2.000 τηλεβόλα. Μην παραγνωρίζουμε ότι η επανάσταση, αφού γνώρισε ένα επτάχρονο λουτρό αίματος και καταραμένη από τις εμφύλιες διαμάχες, αντιμετώπισε στη ψύχρα την εχθρότητα στα όρια του μίσους της πουτάνας Ευρώπης. Και το ότι η Ιστορία δεν τολμάει να μετρήσει στο ζύγι σε ποιον περισσότερο οφείλεται το αδιέξοδο της επανάστασης, στον Ιμπραήμ ή τους μπινέδες κοτζαμπάσηδες.

Περίμεναν τη βοήθεια των ξένων οι Έλληνες, οι επώνυμοι και ο σωρός. Άλλο να έρθει κάποιος μεμονωμένος φιλέλλην, ρομαντικός και με αγάπη στην αρχαία Ελλάδα, άλλο ξένο κράτος να στείλει στρατό. Αν το κάνει, αυτονόητο ότι η ξένη δύναμη έχει συμφέροντα να κοπεί ο τσαμπουκάς της Τουρκίας ή να βάλει χέρι στο νέο κράτος που θα συσταθεί, στην Ελλάδα.

Στην πινακοθήκη των Εθνικών Ηρώων του 1821 δεν υπάρχουν τρία ονόματα. Του αρχηγού του ενωμένου στόλου Άγγλου αντιναύαρχου Έντουαρντ Κώδριγκτον, του Ρώσου αντιναύαρχου κόμητος Χέυδεν και του Γάλλου υποναύαρχου Ντε Ρυνί. Αυτοί οι τρεις μέσα σε τέσσερις ώρες διέλυσαν το στόλο του Αιγυπτίου ναυάρχου Μουχαρέμ μπέη στο λιμάνι του Ναβαρίνου (εικόνα). Μετά την απίστευτη αυτή ήττα της οθωμανίας, όχι από Έλληνες, ο Ιμπραήμ τα μάζεψε.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΩΣ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ… ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ Ο ΣΑΠΙΟΚΟΙΛΙΑΣ