ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΘΑΤΣΕΡ: ''ΜΑΣ ΕΣΠΑΣΕΣ ΤΑ ΑΡΧ... ''

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Έχω γράψει για την περιβόητη «ώρα ΠΑΣΟΚ», τη συνήθεια των στελεχών του να προσέρχονται στα ραντεβού τους με μεγάλη καθυστέρηση. Τον κανόνα αυτό δεν... παραβίασε ο Ανδρέας Παπανδρέου ούτε για χάρη της σιδηράς κυρίας της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, οι σχέσεις με την οποία ήταν ιδιαίτερα τεταμένες. Με αφορμή την επέτειο του θανάτου της ''σιδηράς κυρίας'', η οποία πέθανε 8 Απριλίου σα σήμερα, το 2013, αξίζει να διαβάσεις ένα πέρα για πέρα αληθινό περιστατικό...

...Η Αγγλίδα πρωθυπουργός σχεδόν μισούσε τον Ανδρέα. Πρώτον γιατί ήταν αντίθετοι πολιτικά. Δεύτερον γιατί η Ελλάδα διατηρούσε καλές σχέσεις με τους Άραβες. Τρίτον γιατί δεν άντεχε να ακούει όσα λέγονταν για τις ερωτικές επιδόσεις του Παπανδρέου. Και τέταρτον γιατί της είχε κάνει δύσκολη τη ζωή από τότε που άρχισε να διεκδικεί την καθιέρωση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, το κόστος των οποίων θα πλήρωνε μεταξύ άλλων και η Αγγλία.

Σε μία σύνοδο κορυφής των ηγετών της τότε ΕΟΚ, η κόντρα ανάμεσα τους ξεπέρασε όλα τα όρια. Η Θάτσερ έφερνε συνεχώς αντιρρήσεις και ο Ανδρέας δεν μπόρεσε να κρατηθεί. «Κυρία μου, μας έχετε σπάσει τα αρχίδια!...» της είπε, προκαλώντας το μειδίαμα των άλλων ηγετών και την οργή της ίδιας. Εκείνη τη στιγμή η Θάτσερ δεν είπε τίποτα.

Όταν, όμως, η χώρα της ανέλαβε την προεδρία της ΕΟΚ έκανε την πρωτοφανή πολιτική απρέπεια να μην έρθει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής. Ήταν γκάφα της, γι αυτό αργότερα ζήτησε από τον Ανδρέα να πάρουν μαζί το πρωινό στο ξενοδοχείο που έμεναν όλοι οι ηγέτες. Το ραντεβού είχε οριστεί για τις 8 και 30, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός μέχρι την ώρα εκείνη κοιμόταν και κανείς δεν τολμούσε να τον ξυπνήσει.
Το τόλμησε, κάποια στιγμή ο διπλωματικός του σύμβουλος Χρήστος Μαχαιρίτσας και τον έπεισε να πάει στο ραντεβού, έστω και σε ''ώρα ΠΑΣΟΚ'', δηλαδή με μεγάλη καθυστέρηση. Η πανίσχυρη Θάτσερ με το ζόρι συγκράτησε την οργή της. Είναι, όμως, βέβαιο ότι τίποτε δεν θα την συγκρατούσε αν ήξερε ελληνικά και καταλάβαινε τι είπε γι αυτήν ο Ανδρέας στο ασανσέρ του ξενοδοχείου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον τότε υπουργό των Εξωτερικών, τον μακαρίτη Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, στον οποίο γύρισε και είπε πονηρά. «Γιάννη, αυτήν την γαμάς;...». Ο Χαραλαμπόπουλος έγινε κατακόκκινος, η Θάτσερ τους κοίταξε περίεργα και ο Ανδρέας είχε σκάσει στα γέλια...

Διαβάστε ακόμα:

ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 3 ΤΡΥΠΑ