ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ

 

Πλησιάζεις το πρόσωπο και την κομματική πορεία του Αντώνη Τρίτση και δίνεις τόσο εύκολα απαντήσεις στο φτηνό μυθιστόρημα που συνεχίζεται να παίζεται και σήμερα. Έργο εντελώς το ίδιας κοπής και απροκάλυπτης χυδαιότητας. Καρμπόν σκέτο.
Θυμάμαι τον Αντώνη Τρίτση λίγους μήνες πριν από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, σε γενική συνέλευση του ΣΕΓΑΣ. Εύκολα τον χαρακτήριζες γραφικό. Το ΠΑΣΟΚ είναι στα πολύ επάνω του, άλλωστε με 48% πέτυχε θρίαμβο, και στις εκλογές της αρχαιότερης ελληνικής αθλητικής ομοσπονδίας ο πρώην πρωταθλητής του άλματος εις ύψος και του δεκάθλου εμφανίστηκε ως αρχηγός παράταξης. Αντίπαλος του δεξιού και παλαιού βαλκανιονίκη Γιώργου Μαρσέλλου που πήρε 96%, μόλις 4% ο Τρίτσης.

Το λυπηρό δεν ήταν το 4%, αλλά ο αριστερός λόγος για μιάμισυ ώρα του Τρίτση, του εκπροσώπου της τότε μεγαλύτερης κομματικής δύναμης. Έλεγε, έλεγε, έλεγε, θεωρίες, φιλολογίες, πάρα πολύ ωραία πράγματα, τα οποία ποτέ δεν εφάρμοσαν οι ιδεολόγοι πασόκοι που κατέλαβαν για χρόνια την κυβερνητική εξουσία. Και γαμώ την αριστερή ρητορεία η φυλή των πασόκων, στην αρπαγή της εξουσίας κλάσεως Μπατσα και Ρεάλ, όχι Β' εθνικής αλά Σύριζα.

Ρομαντικός αριστερός ο Τρίτσης, απογοητεύτηκε από τη δεξιόστροφη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το εγκατέλειψε και ίδρυσε δικό του κόμμα. Είχε την αφέλεια να πιστέψει ότι με πρωθυπουργό τον απατεώνα Ανδρέα Παπανδρέου θα προχωρούσε η κυβέρνηση, όπως είχαν...δεσμευθεί τα ιδρυτικά στελέχη του κινήματος, στο...σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Άλλη αφέλεια να ελπίζει ότι θα μπει στον πολιτικό χάρτη με το δικό του κόμμα.

Το 1990, ο από το Αργοστόλι Αντώνης Τρίτσης ορκίστηκε δήμαρχος Αθηναίων. Είχε εκλεγεί με την ΝΔ! Γιατί δέχθηκε την υποστήριξη της ''δεξιάς'' ο πολεοδόμος Κεφαλονίτης, ένας γνήσιος αριστερός και γι αυτό όπως το 90% της γενιάς του είχε οργανωθεί στο ΠΑΣΟΚ για μια Ελλάδα νέα. Και στο ΠΑΚ την περίοδο της δικτατορίας. Γιατί, λοιπόν, να μη δεχθεί την υποστήριξη της ΝΔ, όταν επί της ουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν διαφέρουν σε τίποτα; Εκτός, βέβαια, από την επαναστατικότητα του Ανδρέα στα...λόγια.

Το να λες με το στόμα ότι είμαι αντίπαλος με το άλλο κόμμα, ποια αξία έχει, όταν είσαι μία από τα ίδια στην πράξη, ως κυβερνητική εξουσία. Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, περιβάλλοντος και παιδείας ο Τρίτσης, ένα από τα πιο καθαρά μυαλά της μεταπολίτευσης δεν άντεξε άλλο το κοροϊδιλίκι άλλα να λέμε και δεν τα εφαρμόζουμε και έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος.

Και η ΝΔ γιατί υποστήριξε την υποψηφιότητα Τρίτση; Για τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ λόγο που κατεβαίνουν στις εκλογές τα κόμματα. Να κερδίσουν. Όχι με την εκλογική τους επικράτηση να βοηθήσουν τον τόπο, να εφαρμόσουν το παραμύθι φούρναρης πρόγραμμα τους. Με τον αντιπαπαντρεϊκό και ασυμβίβαστο πασόκο Τρίτση η ΝΔ πήρε μια νίκη ποδοσφαιρικού τύπου, όχι πολιτική.

Λίγο πριν παντρευτεί την ηθοποιό Μιμή Ντενίση, με την οποία είχε πολύχρονο δεσμό, ο 55χρονος πρώην υπουργός και νυν δήμαρχος Αθηναίων Τρίτσης υπέστη οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο στις 7 Απριλίου σα σήμερα, το 1992 και πέθανε αμέσως.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ , ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ