ΒΑΖΕΛΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑΣ

 

Με το μαρκούτσι ο ρεπόρτερ ρωτάει στο δρόμο εκατό άτομα. ''Τι ήταν το σκάνδαλο Κοσκωτά;''. Πόσοι να απαντήσουν σωστά; Ούτε το πέντε τα εκατό. Και μιλάμε για μια πολυμεταχειρισμένη ιστορία που για μήνες, για χρόνια έπαιζε στην Ελλάδα πρώτο τραπέζι πίστα. Και το εν λόγω πολυξεφωνημένο ''Σκάνδαλο Κοσκωτά'' δεν συνέβη πριν 50 και 150 χρόνια.

“Τάμπυ” ήταν το παρατσούκλι που είχε βαπτίσει τον μεγαλοαπατεώνα Γιώργο Κοσκωτά ο αποδυτηριάκιας. Μπήκε στη ζωή μας και στον Ολυμπιακό σα σίφουνας ο άνθρωπος, και με ατέλειωτα φράγκα διότι όπως επέμενε ο αποδυτηριάκιας, στο υπόγειο της τράπεζας Κρήτης είχε τη μηχανή που τύπωνε λεφτά.

Δεν παιζόταν ο Τάμπυ που αγόρασε τον Ολυμπιακό το 1987. Χοντρούλης, στρουμπουλούλης, ευγενέστατος, γλυκύτατος στην όψη, στη φωνή, στους τρόπους του. Βάζελος, που ήθελε να μπλεχτεί διοικητικά, δηλαδή και οικονομικά με τον Παναθηναϊκό, όμως δεν υπήρχε περίπτωση ούτε χαραμάδα στην εποχή των Βαρδινογιάννηδων. Έγινε, όμως, χορηγός του ΟΦΗ, του παραρτήματος του Παναθηναϊκού.

Το 1988 ο Γιώργος Κοσκωτάς μ' ένα σκασμό λεφτά απέκτησε τον Λάγιος Ντέταρι (φώτο). Ο δε δήμαρχος Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος διοργάνωσε φιέστα στην πλατεία Κοραή για την υποδοχή του Ούγγρου. Κανένα πρόβλημα για τον υπερήφανο λαό του θρύλου που η ομάδα βρέθηκε στα χέρια απατεώνα. Απεναντίας, τον υποδέχθηκαν ως μεσσία. Αυτό, δηλαδή, που θα έκαναν οι οπαδοί οοοοοοόλων των άλλων ιστορικών ομάδων.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1991, ξεκίνησε η δίκη, και το τηλεοπτικό show-γίγας 9,5 μηνών, για το σκάνδαλο Κοσκωτά, που κατηγορήθηκε ότι υπεξαίρεσε 32 δις δραχμές από την Τράπεζα Κρήτης, προσωπικών του συμφερόντων. Και λοιπόν; Επειδή η τράπεζα είναι δική σου δεν θα σκορπάς όπου γουστάρεις τα πακέτα. Με εκατομμύρια σε χαρτοσακούλες ο αδελφός του Τάμπυ, ο Σταύρος Κοσκωτάς έκανε τις μεταγραφές του Ολυμπιακού. Από τις καταθέσεις όλων των κρατικών επιχειρήσεων ( ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΟΤΕ και σία) με σύσταση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στην τράπεζα Κρήτης. Μια ανύπαρκτη τράπεζα που γιγάντωσε με κρατικό χρήμα.

Με ευρώ ο Κοσκωτάς άρπαξε ένα αστείο νούμερο, λιγώτερα από 100 εκατομμύρια. Τίποτα μπροστά σ' αυτά που τσούρνεψαν από τα άλλα σκάνδαλα που ακολούθησαν, δομημένα ομόλογα, Βατοπέδιο, εξοπλιστικά, Siemens, Novartis κ.α. Εκτός από εκδοτικό συγκρότημα που έστησε ο Κοσκωτάς κατ΄εντολήν του Ανδρέα Παπανδρέου αγόρασε την Καθημερινή, την Βραδυνή. Στο Ειδικό
Δικαστήριο απαλλάχτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο δε αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μένιος Κουτσόγιωργας που είχε δωροδοκηθεί από τον Κοσκωτά, κατέρρευσε στη διάρκεια ομιλίας του και μπροστά στις κάμερες. Υπέστη εγκεφαλικό σα σήμερα 11 Απριλίου και πέθανε μετά από μια εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ