ΕΝΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

 

Στην Ελλάδα έναν αιώνα πριν. Ήττα ταπεινωτική το 1897 και κανένα ενδιαφέρον από τους πολιτικούς να οργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί ο στρατός. Το στρατιωτικό κίνημα του Γουδί επιβεβαίωσε ότι είχαν εγκαταλείψει τις ένοπλες δυνάμεις, που στην πραγματικότητα ήταν ιδιοκτησία ανακτορική. Ο Έλληνας αξιωματικός ήταν πιστός στο παλάτι, όχι στην πατρίδα.

Τελικά, αποφασίστηκε να έρθουν Γάλλοι να βάλουν μια τάξη στο πεζικό και Άγγλοι να νοικοκυρέψουν το ναυτικό. Απόφαση του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, που την είδε με στραβό μάτι η... Γερμανία.

Ο διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος είναι παντρεμένος με την Σοφία, αδελφή του Γερμανού Κάιζερ, ο οποίος γνωστοποιεί τη δυσαρέσκειά του για τη μετάκληση Γάλλων οργανωτων του στρατού στον Έλληνα πρωθυπουργό και του προτείνει να στείλει... Γερμανούς.

Ο βασιλιάς, ο Γεώργιος Α', μπήκε στο παιχνίδι και ''ψιθύρισε'' στον Βενιζέλο ότι θα... θυμώσει ο Κάιζερ αν καλέσεις τη γαλλική αποστολή, ενώ καλό είναι να δραστηριοποιηθεί ο διάδοχος Κωνσταντίνος, δηλαδή ένα τσογλάνι. Ο Βενιζέλος έγραψε κανονικά τις βασιλικές παραινέσεις, διότι όπως είπε είναι απαραίτητο να οργανωθεί κατεπειγόντως 100.000 στρατός που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 1911 κατέφθασαν στην πρωτεύουσα η γαλλική ομάδα με επικεφαλής τον στρατηγό Εντού και η αγγλική υπό τον ναύαρχο Τώφνελ.

Το παλάτι δεν το βάζει κάτω. Με το κίνημα στο Γουδί είχαν απομακρυνθεί από το στρατό ο διάδοχος και οι πρίγκηπες. Να επανέλθουν στο στρατό οι γιοι μου, απαιτεί ο Γεώργιος από τον Βενιζέλο, που αρχικά αρνείται αλλά τελικά συμβιβάζεται με την επιθυμία του υψηλότατου. Μπουρδέλο η κατάσταση!

Ξεσηκώθηκαν βουλευτές όταν έμαθαν ότι ο πρωθυπουργός ετοίμαζε νομοσχέδιο που θα προέβλεπε την «επιστροφή» του διαδόχου και των πριγκήπων στο στρατό. Αναβρασμός στους αξιωματικούς που είχαν συμμετοχή στο κίνημα στο Γουδί, μάλιστα ένας εκπρόσωπός τους, ονόματι Ζυμβακάκης, έκανε διάβημα στον Βενιζέλο. «Πάρε δρόμο...» τον ξαποστέλνει ο πρωθυπουργός και του ρίχνει κράτηση του αξιωματικού.

Στη συζήτηση στη Βουλή, στις 11 Ιουνίου σα σήμερα, το 1911, ο βουλευτής Λακωνίας Β. Μιχαλέας καταγγέλλει: «Έχω το καθήκον να είπω ότι η σημερινή ημέρα είναι απαρχή γεγονότων και μεγίστων συμφορών δια την πατρίδα μας. Είναι γνωστή η δράσις της γενικής διοικήσεως του διαδόχου. Επέτυχε να διαιρέσει το στράτευμα εις ευνοούμενους και μη. Ήμην πολεμιστής κατά τον ατυχή και επαίσχυντον πόλεμον του 1897. Ενθυμούμαι κατά την εν Φαρσάλοις μάχην την στιγμήν καθ' ην ο πρίγκηψ Νικόλαος με την πυροβολαρχίαν του ετάχθη προς δράσιν πως οι στρατιώται μας τους οποίους «οι πορευρογέννητοι» και «οι κυανόαιμοι» ενηομενίζοντο ν' αποκαλούν «παλιάσκερο», ενθυμούμαι, λέγω, με ποιον ρίγος ενθουσιασμού ωρκίσθησαν ν' αποθάνουν υπέρ της τιμής της πατρίδος αλλά η πυροβολαρχία του πρίγκηπος έρριψεν οκτώ βολάς και απεχώρησε. Ο δε διάδοχος του ελληνικού θρόνου αντί να ευρίσκεται επικεφαλής της μικράς αυτού στρατιάς και να πέση ως ο φερώνυμος αυτού Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ευρίσκετο εις την Λαμίαν προσλιπαρών το έλεος του Τσάρου».

Από το βήμα της Βουλής ο Βενιζέλος, ο αντιβασιλικός Βενιζέλος, μίλησε για την «εθνική ψυχή του θεσμού της βασιλείας» και ότι ο ελληνικός λαός συνδέει την ιδιότητα του βασιλέως ως στρατιώτου.

Το νομοσχέδιο πέρασε, διότι το ήθελε και η Αγγλία για να «κερδίσει» τον διάδοχο και να τον απομακρύνει από την επιρροή της Γερμανίας. Ο Κωνσταντίνος, λοιπόν, διορίστηκε «Γενικός Επιθεωρητής του Στρατού». Παπατζής και ο εθνάρχης Βενιζέλος.


Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΛΩΣ ΕΠΡΑΞΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥ