ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ... ΕΡΩΤΑ

 

Ο Μέτερνιχ δεν θα πεθάνει ποτέ. Αποδυτηριάκιας μιλάει. Ωραίο και ευχάριστο είναι να λες π.χ. ο Τσε δεν θα πεθάνει ποτέ, ο τάδε και ο δεινά λαϊκός ήρωας Ζει για πάντα. Να, όμως, που θέλεις, δεν θέλεις, στην αιωνιότητα παραμένει ζωντανή και η μορφή του Μέτερνιχ. Το πνεύμα και η πρακτική του αντιλαϊκού, του αντιδραστικού Μέτερνιχ.

Ό,τι πιο ακραίο συντηρητικό, ανελεύθερο, απολυταρχικό, φεουδαρχικό, ολιγαρχικό, σκοταδίστικο, καραδεξιό, το εκφράζει ο υπουργός εξωτερικών της Αυστριακής Αυτοκρατορίας που κυριάρχησε στην Ευρώπη και ο ίδιος αναγνωρίστηκε και από τους αντιπάλους του ως top class διπλωμάτης. Δεξιοτέχνης. Με πίστη ότι για τα πάντα όλα θεμέλιο είναι ο στρατός. Το μέγα όπλο προκειμένου να επιβάλλει τις απόψεις του ένα κράτος. Ο άνθρωπος για τρισήμισυ δεκαετίες ήταν ο «διαιτητής» στις διαφορές των κρατών στην Ευρώπη.

Το οικόσημο της οικογένειας Μέτερνιχ ήταν ο αετός με τις φτερούγες του ανοικτές. Κάποιος είχε σχολιάσει ότι θα ταίριαζε περισσότερο ως έμβλημα μία αράχνη έτοιμη να αιχμαλωτισει τα θύματά της.

Ξέσπασε η επανάσταση στην Ελλάδα και ο Μέτερνιχ, «ο Δον Κιχώτης της...νομιμότητας» το αντιμετώπισε ως προσωπική ήττα. Ιδεολόγος. Θαρρούσε ότι οι λαοί πρέπει να κυβερνιώνται από βασιλείς οι οποίο όφειλαν και είχαν συμφέρον να συμμαχήσουν όλοι, διότι αυτή είναι η θεία Εντολή, όπως σχετικά αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη.

Το έργο της ζωής του Μέτερνιχ ήταν να εκμηδενίσει τον Ναπολέοντα. Δεν κατάφερε να τον τουμπάρει, μέχρι που προξένεψε στον Κορσικανό την συμπατριώτισσα του πριγκιποπούλα Μαρία Λουϊζα, ώστε να τα βρουν Γαλλία και Αυστρία.

Ο πρίγκηψ επί τιμή, όχι κληρονομικώ δικαίω, Κλέμενς Βέντσαλ Λόταρ φον Μέτερνιχ γεννήθηκε 15 Μαίου το 1773 και πέθανε στις 11 Ιουνίου το 1859. Έγινε υπουργός εξωτερικών της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας το 1809, σα σήμερα 4 Αυγούστου. Ακόμα και με τις περισσότερες από δέκα γυναίκες με τις οποίες συνδέθηκε ερωτικά, το κίνητρό του ήταν ...πολιτικό, διπλωματικό.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟΚΟΛΛΗΣΗ